Huawei може да използва 5G модеми от Samsung

Едно от преките последствия от санкциите срещу Huawei е желанието на компанията да намери алтернатива на всички възможни компоненти от американски производители. Сега информация на Digitimes сочи, че китайците искат да намалят зависимостта си от модемите на Qualcomm, като сред потенциалните алтернативи при 5G решенията са Samsung и MediaTek за среден и нисък клас устройства.

Филиалът за разработка и производство на чипове на Huawei – HiSilicon, вече разполага в портфолиото си с два 5G модема – Balong 5G01 и 5000. Вторият от тях беше представен миналата година и е предназначен за модели от висок клас.

Samsung също към момента има два 5G модема – Exynos Modem 5100 и 5123. И двата се използват в устройства от висок клас с чипсети Exynos 9820, 9825 и 990. При анонсираните вчера Galaxy A51 5G и A71 5G, които са позиционирани в средния клас, компанията използва чипсет Exynos 980 с вграден 5G модем. Засега обаче все още не е ясно на кой производител ще се спре Huawei и конкретно кои модеми ще използва, но тези външни решения ще са предназначени за смартфони, позиционирани в ниския и средния клас.

Източник: Digitimes (изисква регистрация)