Столичната община с мобилно приложение за подаване на сигнали

От днес жителите на София могат да ползват и мобилно приложение, за да подават сигнали за нередности в града. То е свързано с платформата на Столична община за подаване на сигнали, която е достъпна на адрес call.sofia.bg, така че би трябвало да улесни ползването й. Приложението се казва "Call Sofia - Контактен център на Столична община" и може да бъде изтеглено безплатно от потребителите на устройства с Android и iOS.

За да ползвате услугата, първо трябва да се регистрирате – това става чрез профили в Google и Facebook, а освен това има възможност за нормална регистрация с име и парола. При подаване на сигнал за отклонения в градската среда можете да избирате между различни категории, включително и посветена на COVID-19, която е за нарушения на въведените противоепидемични мерки за територията на Столична община.

Контактният център на Столична община работи от края на 2014 и предлага на потребителите възможност за подаване на сигнали от неспешен характер – досега през него са преминали 197 829 сигнала. Работи непрекъснато 24/7, а освен електронно сигнал може да се подаде и на телефон 0700 17 310. При подаване на сигнал се получава регистрационен номер, с който може да се проследи отработването му, както и отговорите от общината.

Източник: Sofia.bg

 • Не са умрели от, а СЪС корона... Освен тва за болните с други болести, който и грип да лепнат е същият шанса да умрат.
  3 500 000 умират от грип на година в света... Ама видиш ли за тях не е проблем и не блокираме всички икономики да си напрайм играта.
  Написа редица неверни неща. Ако искаш като споменаваме някакви факти, да ги подкрепяме с нещо?
  Какъв ти е източника, че от грип умират 3,5 милиона човека годишно? Защото аз навсякъде съм виждал доста по ниски цифри.
  Примерно: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Influenza Influenza spreads around the world in yearly outbreaks, resulting in about three to five million cases of severe illness and about 290,000 to 650,000 deaths. Това че шанса да се умре от коронавирус е същата като от грип, също не е вярно. При сезонния грип смъртността е около 0,1%, докато при корнавируса многократно по-висок, колко точно, ще разберем след време(актуални данни за смъртността можеш да видиш примерно [url="https://bnonews.com/index.php/2020/04/the-latest-coronavirus-cases/"]тук[/url]) Освен това против грип има ваксини и застрашените хора могат да се ваксинират, а при короната само да се молят да не ги хване.

  А твърдението, че умирали с коронавирус, а не заради него, тотално не мога да го разбера. Искаш да кажеш, че в общия случай не е виновна двустранната бронхопневмония, а примерно високото кръвно? И това, че иначе човек може да си живее и 30 години с високо кръвно, взимайки лекарства, няма значение? Разбира се, че има случаи в които хората щяха да си починат и без вируса, но те не са преобладаващи.
  board
 • Не са умрели от, а СЪС корона... Освен тва за болните с други болести, който и грип да лепнат е същият шанса да умрат.
  3 500 000 умират от грип на година в света... Ама видиш ли за тях не е проблем и не блокираме всички икономики да си напрайм играта.
  Вито
 • Относно колко е супер в Германия:
  Германия е 83m население, 127854 болни от К19, 3022 умрели от К19.
  България е 7m, 676 болни, 31умрели.

  Там имат над 8 пъти повече умрели на всеки милион население. Или умрелите са стари и болни, та няма проблем?
  npet
 • Карантината няма да спре никой вирус, а само ще го забави. Все някога забраната ще падне и вируса ще се завърне. Неща, които се учат в часовете по биология. Трябва да го прекарат 80% от хората по света, за да се изгради колективен имунитет, а оттам вече да се разработи ваксина. А, какво се случва сега? Затвориха света и съсипаха икономиките най-вече на държави като нашата. От глад, ще умрат десетократно повече хора, отколкото такива заразени с ковид-19 и по няколко сериозни съпътстващи заболявания. Идеята точно е да се забави, за да издържи здравната система и да умират наистина само много тежко болните. От болнично лечение се нуждаят не само тези които загиват, а и много по-млади хора, но ако болниците са претъпкани, те няма как да получат лечение и картината ще се промени.
  Все още заразата е нова и не се знае достатъчно, за да е ясно кой е най-добрият подход. Но целия фармацефтичен свят работи в търсене на лекарство и ваксина, натрупват се данни от целия свят. И за това на този етап печеленето на време звучи като добър подход.

  Към момента заразени в света са 0.025% от населението, а в силно засегнатите държави като Италия са заразени 0,25% от населението, а виждаме какво се случва... не ми се мисли какво ще се случи, ако рязко се стигне до споменатите от теб 80%.

  Да не прекаляваме с това как ще умираме от глад, да, може да не си купим S20 Ultra тази година както сме планирали, ама чак без храна на масата няма да останем. А за глобални статистики и сравнения, както споменах, е твърде рано.

  Иначе ви разбирам гледната точка, че умират основно възрастни и болни хора. Ама мен това не ме успокоява особено, защото родителите ми са в категорията 60+ години и имат заболявания. И какво, да взема направо да ги отпиша, защото на хората им се пият бирички в барчета и дискотеки, а не им се седи вкъщи?
  board
 • Аз казах каквото имам. Статиските говорят сами. Вижте кой на какви години умира. Вижте и без тоя страшен вирус колко хора са умирали миналите години и си направете съпоставката. Няма кво повече да кажа. 90 и над 100 годишни се възстановяват след зараза с корона... Щом ви е ок да сте в задънена улица добре. На мен не ми е ок. Първият обявен смъртен случай с корона е на човек с левкимия. Извинявай много, няколко пъти прострелян да е ако има корона, то задължително от нея ще умре човек... Айде стига! Абсолютно! И аз повече няма да пиша по тази тема. Каквото имах да напиша го написах. Карантината няма да спре никой вирус, а само ще го забави. Все някога забраната ще падне и вируса ще се завърне. Неща, които се учат в часовете по биология. Трябва да го прекарат 80% от хората по света, за да се изгради колективен имунитет, а оттам вече да се разработи ваксина. А, какво се случва сега? Затвориха света и съсипаха икономиките най-вече на държави като нашата. От глад, ще умрат десетократно повече хора, отколкото такива заразени с ковид-19 и по няколко сериозни съпътстващи заболявания. Може пък и това да е идеята, не знам. Между другото, продължителното носене на маски е супер нездравословно. Ограничават дишането, събират влага а оттам се пълнят с вируси и бактерии. Шансът да направите пневмония се увеличава многократно! Не вярвам всеки от вас, ако е в движение, да си носи по една кошница с маски за многократна употреба и ги сменя през два часа... Не ми се влиза и на мен в излишни спорове, защото всеки си има гледна точка.

  https://youtu.be/xnSg6H35nTg
  Ванката
 • Аз казах каквото имам. Статиските говорят сами. Вижте кой на какви години умира. Вижте и без тоя страшен вирус колко хора са умирали миналите години и си направете съпоставката. Няма кво повече да кажа. 90 и над 100 годишни се възстановяват след зараза с корона... Щом ви е ок да сте в задънена улица добре. На мен не ми е ок. Първият обявен смъртен случай с корона е на човек с левкимия. Извинявай много, няколко пъти прострелян да е ако има корона, то задължително от нея ще умре човек... Айде стига!
  Вито
 • Аз не го мисля, ама милиони също като мен млади и здрави са се зомбирали! Но нищо, като зацепят, че заемите след извъредното положение ще трябва да се плащат, с изгубените работи, ще пропеят друга песен на жълтите павета.
  Колко са случаите на умрели от ковид, а не придружаващ един куп тежки болести, и забележете около осемдесетте...?! Казах по долу средната смъртност в София без ковид!
  Честно да ви кажа ми става тъжно като гледам колко хора подценяват цялата ситуация.

  Ок, основно загиват хора с придружаващи заболявания, ама тези заболявания са хипертония(високо кръвно), диабет, затлъстяване, астма... все болести с които хората нормално могат да си живеят още 10-20 и повече години. И вероятно 1/4 от населението имат някоя от въпросните болести.

  Чудесно, че сте млади и здрави, ама нямате ли бащи, майки, баби и дядовци или други роднини, които попадат в по-рискова категория, че изобщо да не ви пука?

  Сравненията с други болести към момента са несериозни, защото все още коронавируса е нов и не се е разпространил. Преди месец в подобен разговор някой ми обясняваше колко смешен бил вируса, защото имало само 5000 загинали, а от други болести имало... ама вече не са 5, а 105к загинали. Да видим колко ще са след още месец, два, а може би година и тогава вече ще теглим чертата колко е бил опасен.

  Да звучи много готино, че 80% процената от хората го карат без симптоми или относително леко, ама останалите 20% са по-тежки случаи и имат нужда от болнично лечение, а 5% загиват. При малко заразени, тези проценти не стряскат като абсолютна стойност, но ако не се вземат мерки и заразата обхване милиони българи както става с грипа, сметнете сами какво ще значат тези проценти. Или ако се заразят желаните 70%+...

  Разбира се, че мерките се отразяват на икономиката, ама и да нямаше никакви мерки у нас, пак икономиката щеше да страда заради мерките взети в другите държави. Нямаше ли пак сектор туризъм да го отнесе, с почти никакви идващи чужденци? Нямаше ли пак всички фирми които работят с чуждестранни пазари, пак да пострадат? Да кафето зад блока щеше да е добре, ама за колко време и на каква цена? Мисля, че докато половината свят е блокиран в борбата с тази болест, това е най-доброто решение и за нас. За мен правителството реагира адекватно, но нали всеки с мнението си.

  Но направо не мога да разбера, как при положение, че половината свят е под блокада, взимат се невиждани мерки навсякъде, у нас излизат експертите по всичко и викат, какво му се коркате на това грипче. В смисъл наистина ли смятате, че никой по света освен вас не разбира, колко е безобидно това грипче и държавите са склонни да нанесат зверски щети на икономиките си, така на майтап?

  Това мисля аз, не ми се спори по темата. Искрено се надявам вие да сте прави. И скоро да се смеем, как сме се хванали на световната конспирация... ама едва ли.
  board

 • От утре ще важи с пълна сила, споко.
  Предполагам днес Ананиев ще я подпише с днешна дата и ще влезе в сила от полунощ.

  И най-вече да кажа, че бях против първата заповед, издадена преди 12-13 дни, но тази я подкрепям с две ръце.
  ....

  Най-накрая я въведоха, но ми се струва, че твърде много я забавиха, а трябваше още от самото начало, когато почна карантината от тогава.
  От 4 седмици ходя с маска за многократно ползване (а преди това медицински, които сменях през 2 часа) навън: до магазина; до аптеката; в служебния транспорт за работа (както и на работа също).
  Много хора ме гледаха странно, когато пълен автобус с кихащи/кашлящи аз бях единствен с маска на лицето и то не защото съм болен, а за да не заразя някой по някакъв начин или той мен.
  До вчера включително масово хората бяха без маски, а тук там се виждаше някой да носи, но един от 20 човека голяма полза...
  Пенсионерите бяха пллъзнали като мравки из града, заради пенсиите си сигурно, но 90% от тях без маски или шалове, а се разхождат ей така спокойно по улицата.
  Само мачкане и бой по каската от редници и генерали заслужаваме и вече съм абсолютно убеден, че всичко сами си правим!!! Така е, Бай Ганьо не можеш да го убедиш с думи какво да направи - трябват солени глоби, обезателни мерки и чак тогава може да си пази здравето и това на околните.
  centur
 • Маската има медицински смисъл до известна степен само за затворени помещения, както и при частична концентрация на хора в полузатворени, например пазари. Масовите събирания така или иначе са забранени.
  И то по-скоро за измамно спокойствие на околните, защото не знаете какво носи този срещу вас - каква маска, да не говорим за шал, кърпа, бурка, парцал и т.н. Но, да речем за тези случаи можеше да се въведе. Навън, на улицата, е честно казано просто глупаво да задължиш хората да ходят с маски. Няма никакъв смисъл, затруднява се дишането, стига се до хиповентилация, маската се овлажнява и се пълни с бактерии, което предразполага към пневмонии и други проблеми.
  Друг е въпросът, че само за да не го глобят, Ганьо ще си купи една маска, ще я носи цял месец и ще си бърше сополите в нея...Пак решения от военен тип, без анализ, причини, ползи, рискове. В София има поне 10 000 дка паркове, градини и цели гори, плюс 3-4 планини до самия град. Те са пусти, затворени и се пазят от полиция, а после защо безсъвестните хора се трупали по Графа и Витошка....

  Димитър Петров, здравен мениджър, Фейсбук
  treyyy
 • Абсолютно вярно.. ако е такава конспирация мислите ли, че ще обикалят и ще говорят такива неща на хората, та да могат да го споделят и да я подхранват още повече...
  radko89
 • Тва вече е прекалено. Най малкото ако е такава конспирацията могат да си пишат каквото искат и няма нужда от пари...
  Вито
 • Не вярвай на всичко, което се казва ей тъй ;)
  radko89
 • Искам само да ви кажа нещо. Колега на баща ми вчера му е споделил, че майка му е починала преди няколко дни от болест, която си я е имала отдавна, не е била с диагноза корона и в деня на смъртта, някакви лица се срещнали с него и му предложили 2000 лв, за да впишат в смъртния акт, че жената е починала от корона вирус! Това достатъчно добре говори за цялата работа с вируса.

  Изпратено от моят VOG-L29 с помощта на Tapatalk

  nenov7777
 • Оп, не бях наясно, че е паднала - извинявам се за неточността. От утре ще важи с пълна сила, споко.
  Предполагам днес Ананиев ще я подпише с днешна дата и ще влезе в сила от полунощ.

  И най-вече да кажа, че бях против първата заповед, издадена преди 12-13 дни, но тази я подкрепям с две ръце.
  По-горе някой беше писал за стари хора и майки с деца, които били по разходки и че били хора и имали право.
  Може и така да е, но вчера бях свидетел пред нас, под балкона на една група от 5-6 "майки" с тумба от 8-9 деца на по 4-6 години, които нямаха нито маски, нито спазваха каквато и да е дистанция между тях си и респективно дистанция от други хора.
  Пълна помиярщина!
  Викат, кряскат, хилят се като долни пачи и как човек да се размине с тях, след като те се движат на тумба без никакво разстояние между тях си, заемайки абсолютно целия тротоар?!?!

  Само мачкане и бой по каската от редници и генерали заслужаваме и вече съм абсолютно убеден, че всичко сами си правим!!!
  algor
 • Аз не го мисля, ама милиони също като мен млади и здрави са се зомбирали! Но нищо, като зацепят, че заемите след извъредното положение ще трябва да се плащат, с изгубените работи, ще пропеят друга песен на жълтите павета.
  Колко са случаите на умрели от ковид, а не придружаващ един куп тежки болести, и забележете около осемдесетте...?! Казах по долу средната смъртност в София без ковид! Ама на който му е интересен гологлавият да си го гледа. Здрав и безработен, а тва кви болести ще донесе не се говори. Дефиницията за здрав човек не се отнася само до физиката! За съжаление масово тва се пропуска. [attachment=0]Screenshot_20200411_004438_com.opera.browser.png[/attachment]
  Вито
 • Генералът ви го каза: Болните и резултатите може да ги скрием, но ковчезите не. Да, точно с такива изказвания ви зомбират!!! Да кажат колко ковчега има [b]всеки ден[/b] в България, умрели не от ковид, пък тогава пак се филмирайте! Звучиш млад, здрав и безгрижен. Харалия да ти е.
  Не го мисли, ако всичко ти е наред е по-вероятно да го прекараш без проблем.
  npet
 • Генералът ви го каза: Болните и резултатите може да ги скрием, но ковчезите не. Да, точно с такива изказвания ви зомбират!!! Да кажат колко ковчега има [b]всеки ден[/b] в България, умрели не от ковид, пък тогава пак се филмирайте!
  Вито
 • Оп, не бях наясно, че е паднала - извинявам се за неточността.
  radko89
 • Ето я:
  Заповед рд-01-168 от 30.03.2020
  [img]https://i.ibb.co/9cVdLcr/BA30-D271-5-C9-F-4564-90-B0-97-DCC3-AF4-B58.png[/img]
  radko89
 • Еми, това пък ти прави чест :) не вярваш в това, което се говори, но за да е сигурно спазваш.
  Само да спомена, че маските са задължителни от 2 седмици, има нареждане официално - ако някой не вярва ще се разровя в служебния мейл, където беше разпространено от човешки ресурси ;)
  Това падна почти веднага с приемането му! Няма смисъл да се ровиш. Падна в съда заради подадени жалби, че по времето когато се гласува в аптеките и магазините нямаше маски и дезинфектанти! Ето: https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/otmeneno-e-narezhdaneto-za-nosene-na-zashitni-mask/
  Ванката