Huawei може да спре да използва компоненти от Samsung

Поради наложените санкции от страна на САЩ Huawei е изправена пред редица трудности, като в момента е почти невъзможно за китайците да търгуват с американски компании. Наскоро стана ясно, че Huawei до голяма степен се справя с това предизвикателство поне по отношение на хардуера, а последните ѝ смартфони са без американски части.

Междувременно американските власти обмислят да разширят санкциите, като могат да принудят и някои чуждестранни компании да спрат да търгуват с Huawei. Това може да е сред причините за решението на компанията постепенно да спре да използва и компоненти от Samsung. Информацията идва от източници от Корея, които са цитирани от MyDrivers, а целта е до около пет години Huawei да не разчита на продукти от основния ѝ конкурент при смартфоните.

По информация от Samsung Huawei е петият ѝ най-голям клиент, който основно купува полупроводникови продукти, включително чипове за памет. Междувременно в Китай се инвестира сериозно в производството именно на такива компоненти, а решението на Huawei ще подпомогне развитието на този бранш на домашния ѝ пазар.

Източник: MyDrivers

 • Сега се замисли, че за едни нпроизводител с вече изградени производствени линии е много по-изгодно да продава количество, вместо качество или с други думи единични бройки. Затова и Intel още произвежда по 14 nM технология, а не се е запътил даже и към 12, да не говорим за 10. Интел не могат да произвеждат под 14нм за момента. Изостават технологично и вече са задминати от АМД (имаше статия в сайта).
  Интел ще преместят производство на някои чипове при Самсунг и/или TSMC, нещо немислимо досега.
  Виждаш, че и Apple намалява бройките почти всяка година, защото масите не ги купуват, но за разлика от борсовите балони при нея, другите марки живеят в реалността и разчитат на реална икономическа конкурентоспособност и собствени производствени мощности. Прав си, но за масите в Индонезия, Виетнам, Индия и подобни държави. В прогнилия запад, Епъл си се харчи нормално.
  npet

 • Европа САЩ/Канада и Австралия с беееглите 6-семстин мельона :mrgreen:
  Като ти е слаба математиката защо се мъчиш?
  Или географията може би?
  Не съм проверявал в wiki преди и след поста и не трябва. Само Индия и Китай са близо 3 милиарда, съседен Пакистан е 207 млн. Индонезия е 261, Бангладеш е 168. Филипините и Виетнам са още 200 млн. [url]https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Asian_countries_by_population[/url]

  Канада е 37 млн., САЩ са малко над 300. Разлика от 200-300 млн. не компенсира разлика от 2-3 млрда, не мислиш ли?

  Сега се замисли, че за едни нпроизводител с вече изградени производствени линии е много по-изгодно да продава количество, вместо качество или с други думи единични бройки. Затова и Intel още произвежда по 14 nM технология, а не се е запътил даже и към 12, да не говорим за 10. Инвестициите са милиарди, а простото преобразуване на един завод/линия от една в друга не работи - все едно да трансформираш ДВГ-завод в такъв за електромобили. Вече всичко се произвежда почти напълно от роботи, а на тези роботи им трябва натоварване, съответно на Huawei, Xiaomi или Samsung им е по-евино да произвеждат по 10К бройки всеки ден на по-ниски цени и те да се пласират (защото инвестициите в мощности се оползотворяват), отколкото да инвестират в 10К бройки тотал за по 2000 (евро/долара/паунда) всяка и, за които няма гаранция, че ще се продадат. Виждаш, че и Apple намалява бройките почти всяка година, защото масите не ги купуват, но за разлика от борсовите балони при нея, другите марки живеят в реалността и разчитат на реална икономическа конкурентоспособност и собствени производствени мощности.

  Също се замисли, че след 20 до 30 години в Европа и Северна Америка няма да има кой да работи за пенсиите на над 40% от населението. Япония вече го е достигнала и какъвто и да е растеж и инвестиции да имат не могат да променят това и затова и полека икономиката им залязва, а работното време в Япония на единица е едно от най-високите в света. Трябват млади хора консуматори, протребяващи и създаващи услуги и постоянен продукт. Кой ще съдава БВП и плаща пенсиите на застаряващите - милионите кюрдско-афганистанско-сирийски изнасилвачи и незаконни мигранти с по 10 деца или арабите/африканците на помощи в Германия, Франция, Швеция, Великобритания, Холандия и почти навсякъде из Западна Европа? Азия и Латинска Америка са масово бедни, но доходите им се увеличават всяка година и даже и да потребяват на единица по-малко от все още цивилизования свят, младите до 25 г. в някои страни са над 40% + население в работоспособна възраст и почти никакво в пенсионна. Освен това, на 1.3-1.4 млрда. Индия и Китай, 200-300 млн. на страна (и нарастващи) по всяко време са не само средна класа, но и със значителни финансови възможности, нещо което и в богатия 500 млн. ЕС е непропорционално спрямо общ брой население. Да не говорим, че инвестициите в развой на развиващите се страни (специално Китай и Индия) вече доближават тези доста по- на запад.
  MEnergy
 • Европа, САЩ, Канада и Австралия са около 1,130 млрд. д., а това е по-малко и от Китай, и от Индия :)
  Боби13
 • В един момент, китайците ще спрат изцяло да зависят и реализират на външния пазар или поне на този извън Азия. Още не са там, но следващият след най-големия в света вътрешен им е през една граница - Индия, а до нея Пакистан. Неслучайно Xiaomi е толкова популярен с множеството модели среден, а и висок вече, клас на приемливи цени, а доходите и интересът към флагмани в целия регион непрекъснато нарастват.

  Европа и САЩ/Канада + Австралия с беглите си 6/700 милиона, застаряващото им население и минималният брой млади, сравнени с Азия и Латинска Америка, издават ясно къде е бъдещето като пазар, интерес и инвестиции в развитието им на големите.
  Европа САЩ/Канада и Австралия с беееглите 6-семстин мельона :mrgreen:
  Като ти е слаба математиката защо се мъчиш?
  Или географията може би?
  Legolaself01
 • Така е, но двете държави с пазар от около 165 млн. са много малки...
  Боби13
 • Популярни, но в третия свят и на битака
  В Япония и Южна Корея (в Азия са, близо до Китай), не бележат успехи.
  npet
 • В един момент, китайците ще спрат изцяло да зависят и реализират на външния пазар или поне на този извън Азия. Още не са там, но следващият след най-големия в света вътрешен им е през една граница - Индия, а до нея Пакистан. Неслучайно Xiaomi е толкова популярен с множеството модели среден, а и висок вече, клас на приемливи цени, а доходите и интересът към флагмани в целия регион непрекъснато нарастват. Европа и САЩ/Канада + Австралия с беглите си 6/700 милиона, застаряващото им население и минималният брой млади, сравнени с Азия и Латинска Америка, издават ясно къде е бъдещето като пазар, интерес и инвестиции в развитието им на големите.
  MEnergy