Huawei ще може да участва в изграждането на 5G мрежи в Обединеното кралство

Huawei ще може да участва в изграждането на 5G мрежи в Обединеното кралство

Според информация от The Guardian Тереза Мей е наредила да се забрани на Huawei да доставя основни (core) части за бъдещите 5G мрежи в Обединеното кралство. Решението е взето след среща на министри от съвета за национална сигурност. Китайската компания ще може да доставя други компоненти (като антени) на местните мобилни оператори, но някои от министрите са против това, защото искат пълна забрана на продуктите й.

Huawei вече присъствa в съществуващите мобилни мрежи на Острова. Решението на Мей идва на фона на засилващите се притеснения, че оборудването на Huawei може да се ползва за шпионаж в полза на Китай. Кампанията получи сериозен тласък от САЩ, които забраниха на компанията да работи в критични инфраструктурни проекти в страната, а освен това се опитват с всички сили да накарат партньорите си да направят същото.

Междувременно британските разузнавателни агенции приеха предпазлив подход към Huawei, но не настояват за пълна забрана на оборудването й. Джереми Флеминг, който ръководи GCHQ, наскоро заяви, че Обединеното кралство трябва да разбере възможностите и заплахите от китайските технологии. Изтичането на информацията за решението на Мей става дни преди посещението на канцлера на хазната Филип Хамънд на инвестиционен форум е Пекин.

Източник: The Guardian

Оферти на деня

  • Междувременно британските разузнавателни агенции приеха предпазлив подход към Huawei, но не настояват за пълна забрана на оборудването й. Ако има пълна забрана ще видят 5G след 5 години. :D
    Вито