Huawei няма планове да отключи bootloader софтуера на Mate 30

Малко след премиерата на новата серия смартфони Huawei Mate 30, Android Authority съобщи, че според главния изпълнителен директор на потребителската дивизия на Huawei Ричард Ю компанията възнамерява да отключи bootloader кода на устройствата, което ще улесни потребителите да инсталират алтернативни операционни системи и услуги. Макар по този начин теоретично да е възможно добавянето на услугите и приложенията на Google, процесът не е особено лесен и едва ли би бил подходящ за обикновените потребители.

Аксесоари за:

Освен това решението би било сериозна промяна в политиката на китайците в това отношение, тъй като от известно време те ограничават достъпа до bootloader кода на устройствата си от съображения за сигурност. Впоследствие от Huawei са изпратили корекция, с която уточняват, че компанията няма планове да отключва кода в устройствата. Припомняме, че Mate 30 и Mate 30 Pro са с версията на Android 10 с отворен код (без услугите и приложенията на Google) и EMUI 10.

Източник: Android Authority

 • И какво ще спечелят Google ако позволят да се качват услугите им като за това нещо не могат да получат пари? Да, те губят от войната с Huawei, но не вярвам да позволят някой да им ползва услугите безплатно. А официално не могат да вземат пари от Huawei дори да искат. От потребител със стандартен андроид печелят от:
  - 30% от всяка транзакция в магазина
  - шанс да ви пробутат още платени или безплатни Гугъл усълги - облаци, пощи, видео и др.
  - цялатата информация от Хром (аналитикса е вграден в браузъра на всички платформи)
  - вашите лични данни
  - допълнителна статистика за гсм мрежа, уифи точки, пътна мрежа (за трафик инфо в реално време)

  Ако ползваш услуга от Гугъл е малко вероятно да ползваш същото от конкуренцията.
  За Гугъл е по-добре да дадат уж безплатно (ОС и услуги), но да не дадат шанс на конкурент да има потребители и/или приходи.
  npet
 • А по темата този отказ от отключване не е от сега. Уж имаше сайт официален за отключване, но повече от година даваше грешка каквото и да въведеш, можеше да се поиска по мейл от Huawei, но само някои дни и само някои модели... Ta си платих 4 Евро на dc unlocker да се отключи Honor-a, ама навреме, щото като спря завинаги сайта за официално отключване, стана 40...
  И пак мизерии от Huawei - след определен ъпдейт признава само техния ром и край, който трябва да се разархивира и флашне само в точна последователност, и отново мизерия - качвам super su, не дава са се руутне. Само с по-стара версия става, тя пък се ъпдейтва автоматично каквото и да си задал... Та трябваше да търся моднат super su и сега се мъчи да го ъпдейтне насила, но не успява. :) Някои xposed модули не бачкат с нея, но това да е дерта, китайските боклуци разкарах, рекламите спрях, подобрих управлението на кеша и свободната памет, много мазничко работи сега. :)
  tzincbg
 • Ми не знам, за китайски версии на Xiaomi и Huawei има начин за повечето модели, нещо в последния Honor беше блокирано ако не ти е дошъл с глобален ром. Може би от страх от глоба, сега ще видим.
  tzincbg
 • Най-вероятно ще могат да се сайдлоуднат гугъл услугите. Самите гугъл ще помогнат вероятно , те също много губят от тия санкции. И какво ще спечелят Google ако позволят да се качват услугите им като за това нещо не могат да получат пари? Да, те губят от войната с Huawei, но не вярвам да позволят някой да им ползва услугите безплатно. А официално не могат да вземат пари от Huawei дори да искат.
  iWolff
 • Какъв е смисъла на това да праивш телефони с Андроид, ако няма да им отключваш буутлоадера. Огромно простотия... За хората които твърдят, че "не си заслужавало риска" - риск има само ако си полуграмотен, ако знаеш английски, имаш интернет и не си с интелект на домашен любимец няма никакъв риск. Дори да объркаш нещо, винаги може да почнеш от начало. Все пак говорим за процедури които отнемат 15-20-30 минути, не рискуваш нищо различно от малко от свободното си време. Ако на този телефон отключат буутлоудъра, ще бъде хит сред техничарите. С този хардуер би бил конкуренция на Пиксел 4 и апетитна хапка за много програмисти и хора занимаващи се с мобилни приложения.
  С отключен буутлоудър ще може да си инсталира и различен Андроид/Линукс/др., а това в Китай няма да им хареса. Хората ще имат по-голям шанс да пробият цензурата и да премахнат следящите функции от телефона.
  npet
 • 99,99 % не знаят какво е рут, отключване и т. н.! Общо взето това е и процентът от хора, които не ползват и 5% от възможностите на смартфоните си...
  Боби13
 • Най-вероятно ще могат да се сайдлоуднат гугъл услугите. Самите гугъл ще помогнат вероятно , те също много губят от тия санкции. Ako не за карти here maps и OSMAND . За push нотификациите не знам, при мен никога не са работели нормално при напълно затворено приложение, а EMUI много обича да си затваря.
  tzincbg
 • Жалко. 40-50 евро е неофициалното отключване и то не винги става..
  tzincbg
 • Какъв е смисъла на това да праивш телефони с Андроид, ако няма да им отключваш буутлоадера. Огромно простотия... За хората които твърдят, че "не си заслужавало риска" - риск има само ако си полуграмотен, ако знаеш английски, имаш интернет и не си с интелект на домашен любимец няма никакъв риск. Дори да объркаш нещо, винаги може да почнеш от начало. Все пак говорим за процедури които отнемат 15-20-30 минути, не рискуваш нищо различно от малко от свободното си време.
  martinrachev
 • Е кои са тия половина сървиси. Има k9 mail за Gmail, има YouTube vanced за ютюб, има popcorn time вместо Netflix. Кое точно няма да работи конкретно? Cървиси и приложение са различни работи.
  Например сървиси за гео локация, обновявани, известия, идентификация, интеграция с облак, плащане и множество др. Ти си можещо момче, сайдлоудни и тях ;)
  Не се притеснявай, ще имаш китайските им заместители и китайските пиратски програми. Само трябва да научиш китайски.
  npet
 • Кой ще е този мазохист, който ще даде 1200$, за да рискува гаранция и читава поддръжка?
  И на мен апаратът ми харесва, но е неоправдана покупка за нормален човек у нас.
  Spikul
 • Повечето приложения, с които всеки е свикнал. Изключвам те тебе, ти от край време имаш алтернатива за всичко. Но имай в предвид, че 99% от хората не са като тебе и ползват официалните приложения, а не търсят по руски и китайски форуми какво и от къде да си свалят и как да го подкарат.
  iWolff
 • Е кои са тия половина сървиси. Има k9 mail за Gmail, има YouTube vanced за ютюб, има popcorn time вместо Netflix. Кое точно няма да работи конкретно?
  tzincbg
 • Че какво и е на ОС? Само неразбралите си мислят, че има приложение или негова алтернатива, което няма да работи. Няма да има Гугъл Плей. Ще има китайски магазин за приложения.
  Успех със "сайдлоудването", половината сървиси няма да са налични.
  npet
 • Че какво и е на ОС? Само неразбралите си мислят, че има приложение или негова алтернатива, което няма да работи. Разбрали-неразбрали, факт е, че никой оператор няма да го предлага у нас.
  Spikul
 • Че какво и е на ОС? Само неразбралите си мислят, че има приложение или негова алтернатива, което няма да работи.
  tzincbg
 • Хубав телефон с уникална камера и видео с наистина 7600 кадъра в секунда. Обаче без читава ОС е по-скоро фотоапарат с голям дисплей.
  Spikul