Huawei подготвя смартфон с 3D камера

Източник на Bloomberg разкрива, че този месец Huawei ще представи смартфон, който ще може да прави триизмерни снимки. Изданието посочва, че кодовото име на модела е Princeton и ще се появи на пазара седмици след премиерата, но засега няма яснота на кои пазари ще стане това. Според друга информация устройството използва разработени от Sony сензори, които могат прецизно да измерят разстоянието до обекти и предмети чрез отразената от тях светлина.

Функцията ще позволи на потребителите да генерират в реално време 3D модели на лица или на други обекти, които да споделят или да ползват в приложения с добавена реалност. Според Bloomberg камерата ще даде възможност на разработчиците да управляват приложения и игри по нови начини, включително и чрез жестове с ръка. Новата функционалност вероятно ще се появи и в други модели на Huawei през следващата година.

Новите 3D камери може да се окажат източник на допълнителни приходи за Sony, която в момента е лидер на пазара на фотографски сензори за мобилни устройства. Компанията е ускорила разработката на технологията с придобиването на белгийската стартираща компания Softkinetic, която разработваше своя time-of-flight технология. За разлика от ползваното от Apple 3D решение със структурирана светлина time-of-flight сензорите на Sony могат да работят на много по-голямо разстояние, което разширява и тяхното приложение.

Източник: Bloomberg