Xiaomi подготвя смартфон с 48МР камера

През последните месеци Xiaomi започна да полага големи усилия за подобряване на качеството на камерите в своите смартфони и през пролетта дори създаде специализирано подразделение, което ще е посветено именно на мобилната фотография.

Първите резултати от неговата работа може би ще видим съвсем скоро, защото президента на компания Лин Бин започна да ни подготвя за нещо по-специално. С публикация в китайската социална мрежа Weibo той сподели снимка на задната част на смартфон, която показва надпис "48MP camera", заедно с обещанието, че премиерата му ще бъде през януари.

Не е изключено компанията да последва примера на Huawei като добави сензор с много висока резолюция, която след това да използва, за да осигури по-качествени снимки с по-малки размери. Подобен сензор осигурява и възможност за прилагане на цифрово приближение с високо качество. Такива компоненти бяха представени по-рано през годината от Sony и Samsung.

Източник: Weibo

 • Окей, аз се отказвам да говоря по темата, тук не виждам грам диалог.
  muamamu1
 • [Quote]Освен това, Mate 20, който уж е последният им флагман, не виждам да е с 40МР[/Quote] Всъщност Mate 20 Pro e последният им флагман и е с 40MP. Което показва, че не пречи да комбинираш камера с висока резолюция с подобни нощни режими. Сега друг е въпроса дали Шиоми имат подходящ софтуер за целта. Иначе с quad bayer матрицата могат и други пинизи да се правят.
  board
 • Говоря за софтуерната страна или по-точно за "нощния" им режим, както изключително ясно съм оябснил. Освен това, Mate 20, който уж е последният им флагман, не виждам да е с 40МР. Но всъщност това ли е всичко, което искаше да кажеш? Някаква дребно заяждане, което почти няма общо с казаното от мен? Защото мисля, че започна темата с различни техники за увеличаване на качеството на снимката посредством алогиртми и обработка, нали така? И аз казах, че не просто има и по-добър начин, ами ако той се комбинира с добре измислен сензор, резултатът ще е още по-висок. И сега ми казваш, че примерът не бил удачен, защото Huawei пуснали един телефон с 40МР сензор? Ами хубаво, де, и въпреки високата резолюция в началото най-големият уоу фактор идваше от разни примерни нощни снимки, които не бяха заснети със статив, което произлиза точно от тази технология, за която говоря в горния си пост. Всъщност примерът си е доста на място май? А сега си представи тази технология в комбинация с един 8МР сензор.
  muamamu1
 • [Quote]Виж подходът на Huawei[/Quote] Това не беше удачен пример, тази година Huawei залагат на 40МР камери в топ флагманите си. ;)
  board
 • Зависи кой какво използва например 4Г услугата по скорости е наптлно достатъчна ако нямаше натоварване реално имаш 4Г със скорости малко над 3Г+ дори на някой населени места 4Г то е със скорости наполовина на 3Г+ просто е на честотата на 4Г. И в много случай не може да зареди достатъчно бърза заради натоварените клетки. При 5Г то оборудването им е 5Г пускат ти 5Г но скоростите ще са от порядъка на 4Г технологите заради натоварването. 5Г ще доведе до по лесно стримване на видео съдържание от порядъка на 4К и още много други възможности. А 48 MP камера ще е добре при портретни снимки както казаха в другите коментари да комбинира пикселите за възможно най добро качество а при пейзажни снимки заради многото детайли ще е по добре да снима в пълните си мегапиксели снимъл съм със Nokia Lumia 1020 разликата на пежзажни снимки със стандартен телефон е брутална приближаваш в пъти повече докато осетиш загуба на качество. Аз примерно съм зле със зрението и много пъти снимам нещо с телефонът и после си го гледам и чета но не само за това а и като цяло е много хубаво нещо да си приближиш снимката и да видиш точно определен детайл. Започнаха да слагат по много сензори с малки размери за да запазят тънкостта на устройствата понеже ако беше продължила мегапикселовата битка щяха да са 3 пъти по дебели телефоните.
  LOVECAT
 • А колко по-хубав щеше да е, ако не бяха наблъскали толкова пиксели на такова малко пространство, ами бяха го ограничили до 8-12МР? Ама никой няма да обърне внимание на това число.
  muamamu1
 • Това е новият сензор на Сони. Няма как да е лош.
  tzincbg
 • Разбира се, че това е идеята, ясно ми е. Аз също изпозлвам downsampling за изчистване на шума и подобряване на качеството, когато снимам астро. Тази техника е силно разпространена и във видео заснемането, където модерните сензори с 8К резолюция рядко се изпозлват с идеята да доставиш 8К файл. Само че има един друг момент. Виж подходът на Huawei и Google например. Нормална резолюция, няколко поредни снимки (със същите или различни насторйки - това зависи от производителя, и двата начина си имат предимства и недостатъци), stacking и резултатът е на лице. Downsampling-ът е по-стара технология за постигане на същото, само че с по-лошо качество (разбира се, че по-новите технологии ще дават по-добър резултат, нали затова са по-нови?). Та така, ако наистина вярваш, че тези 48МР ще се изпозлват за нещо различно от маркетинг, значи гледаш на нещата прекалено наивно (в добрия смисъл на думата, разбира се :) ).
  muamamu1
 • Като се комбинира 4 пиксела в един, може да се получат добри 12MP снимки.
  board
 • Телефон с 5G и 48MP камера - за да можеш винаги да се чудиш коя от двете функции ще ти трябва по-малко. :D
  muamamu1