Huawei подписа договор за доставка на 5G оборудване за руски телекоми

Като част от посещението на китайския лидер Си Дзипин в Москва, представители на Huawei и операторът MTS подписаха споразумение за доставка на 5G оборудване мрежи. Според изявление от руската страна целта е пилотното пускане на мрежите да стане през 2019 и 2020 година.

Междувременно стана ясно, че руския регулатор е добавил още честоти за тест на технологиите от следващо поколение в Москва. Определени са били и две допълнителни зони за 5G тестове (стадион "Лужники" и деловия център "Москва Сити"), а първоначалния обхват от 25.25-27.5 Ghz е разширен до 25.25-29.5 Ghz.

Припомняме, че наскоро се появи информация, че американското издание на руската телевизия RT е започнала кампания на дезинформация срещу мрежите от пето поколение, която твърди, че те са вредни за здравето. В същото време в Русия тече усилена подготовка за старта на 5G мрежите, а според информация на ТАСС Владимир Путин лично е форсирал събитията, а крайната цел е потребителите да могат да се възползват от новите услуги след 2020 година.

Източник: BBC, Telecompaper