Huawei представи EMUI 9 с Android 9 Pie, вече набира желаещи за тестове

Малко след премиерата на чипсета Kirin 980 Huawei анонсира и следващата версия на своя потребителски интерфейс EMUI, която е базирана на Android 9 Pie. Софтуерът осигурява подобрена производителност, по-бързо представяне в игри, оптимизиран потребителски интерфейс, визуални промени и др. EMUI 9 продължава започнатото с EMUI 8 и залага на по-светли цветове, като подобрява консистентността на изгледа на интерфейса и неговата работа.

Може да ви е интересно

Компанията е добавила нови визуализации на цял екран за входящи разговори и аларми, а секцията с настройки е допълнително опростена. Най-полезните опции във всяка секция се показват първо, а като цяло броят на менютата е намален от 940 на 843. Фабричните приложения на Huawei също са получили нов дизайн, като бутоните и табовете са преместени в долната част на екрана, за да бъдат по-удобни за достигане при по-големите устройства. Интерфейсът за превключване между активните приложения е получил редизайн, за да е по-удобен за управление чрез жестове.

Така например плъзване от долната част на екрана отваря менюто за скорошни приложения или зарежда основния екран, а плъзване от лявата страна на екрана служи като връщане назад. Тази система все още не е налична в стартиралата програма за бета тестове на EMUI 9, но вероятно ще дебютира с Mate 20 през октомври. Според Huawei EMUI 9 осигурява 12.9% по-плавна работа спрямо EMUI 8, а стартирането на приложенията е ускорено - до 12% в Instagram, 16% в Amazon и 11% в Spotify.

На свой ред технологията GPU Turbo 2.0 би трябвало да осигури по-плавна работа при гейминг - тя подобрява опцията GPU Turbo, която вече се разпространява с ъпдейт към съвместимите телефони. Сред промените откриваме и функция за дигитално благополучие с опция за контрол на времето за ползване на приложения, обезцветяване на интерфейса с наближаване на времето за лягане и възможност за родителите да ограничат времето с телефоните на децата си.

Международните бета тестове на EMUI 9 започнаха на 1 септември за P20, P20 Pro, Mate 10, Mate 10 Pro, Honor 10, Honor View 10 и Honor Play. Включването в теста става през това приложение, но имайте предвид, че местата за всяка страна са ограничени. Компанията обещава скоро да отвори програмата и за България.

Източник: Android Central, XDA Developers, Huawei