Huawei представи Mate Xs със сгъваем дисплей

Huawei представи Mate Xs със сгъваем дисплей

Въпреки отмяната на тазгодишното издание на Мобилния конгрес Huawei все пак реши да не отменя своята пресконференция преди началото на събитието и просто я премести за следващия ден. Така компанията се възползва от представителите на медиите, които не бяха успели да отменят своите резервации за полети и резервации и все пак бяха решили да посетят столицата на Каталуня. И все пак презентацията на управляващия потребителския бизнес на компанията Ричард Ю беше през видео връзка, което показа, че компанията все пак беше взела необходимите мерки за сигурност.

Препоръчани оферти

Началото на събитието донесе новината за нов смартфон със сгъваем дисплей, който ще наследи миналогодишния Mate X. Моделът прилича на своя предшественик, което означава, че е с тънък корпус и по-дебела зона в единия край. Въпреки това компанията посочи, че е повишила здравината на дисплея, което е важно, защото все пак е покрит с полимер и в сгънато състояние остава открит. По-здрав е и механизмът на сгъване. Другата основна прoмяна е засегнала чипсета, който вече е Kirin 990 5G.

Основната камера с логото на Leica комбинира 40МР главен сензор от типа RYYB (27mm, f/1.8), 8MР телефото камера с оптична стабилизация (80mm, f/2.4), 16MР ултраширокоъгълна камера (17mm, f/2.2) и 3D ToF сензор за боке ефекти. Смартфонът отново ползва OLED дисплей с диагонал 8” и резолюция 2200 x 2480 пиксела, но в сгънато състояние той се разделя на два по-малки дисплея с диагонал 6.36” отзад и 6.6” отпред. Батерията отново е с капацитет 4500 mAh и поддържа зареждане при 55 вата.

В софтуерно отношение откриваме Android 10 с EMUI 10.0.1, а за достъп до приложения се ползва услугата Huawei AppGallery. Компанията е оптимизирала софтуера за по-добра работа с големия дисплей. Така например функцията Multi-Window позволява едновременно показване на две приложения и прехвърляне на съдържание между тях. Възможно е и отваряне на трето приложение в плуващ прозорец за задачи като отговори на съобщения например.

Продажбите на устройството ще започнат през март в глобален мащаб на цена 2499 евро за версията с 8GB RAM и 256GB памет за файлове.