Huawei представи Mate Xs със сгъваем дисплей

Въпреки отмяната на тазгодишното издание на Мобилния конгрес Huawei все пак реши да не отменя своята пресконференция преди началото на събитието и просто я премести за следващия ден. Така компанията се възползва от представителите на медиите, които не бяха успели да отменят своите резервации за полети и резервации и все пак бяха решили да посетят столицата на Каталуня. И все пак презентацията на управляващия потребителския бизнес на компанията Ричард Ю беше през видео връзка, което показа, че компанията все пак беше взела необходимите мерки за сигурност.

Аксесоари за:

Началото на събитието донесе новината за нов смартфон със сгъваем дисплей, който ще наследи миналогодишния Mate X. Моделът прилича на своя предшественик, което означава, че е с тънък корпус и по-дебела зона в единия край. Въпреки това компанията посочи, че е повишила здравината на дисплея, което е важно, защото все пак е покрит с полимер и в сгънато състояние остава открит. По-здрав е и механизмът на сгъване. Другата основна прoмяна е засегнала чипсета, който вече е Kirin 990 5G.

Основната камера с логото на Leica комбинира 40МР главен сензор от типа RYYB (27mm, f/1.8), 8MР телефото камера с оптична стабилизация (80mm, f/2.4), 16MР ултраширокоъгълна камера (17mm, f/2.2) и 3D ToF сензор за боке ефекти. Смартфонът отново ползва OLED дисплей с диагонал 8” и резолюция 2200 x 2480 пиксела, но в сгънато състояние той се разделя на два по-малки дисплея с диагонал 6.36” отзад и 6.6” отпред. Батерията отново е с капацитет 4500 mAh и поддържа зареждане при 55 вата.

В софтуерно отношение откриваме Android 10 с EMUI 10.0.1, а за достъп до приложения се ползва услугата Huawei AppGallery. Компанията е оптимизирала софтуера за по-добра работа с големия дисплей. Така например функцията Multi-Window позволява едновременно показване на две приложения и прехвърляне на съдържание между тях. Възможно е и отваряне на трето приложение в плуващ прозорец за задачи като отговори на съобщения например.

Продажбите на устройството ще започнат през март в глобален мащаб на цена 2499 евро за версията с 8GB RAM и 256GB памет за файлове.