Huawei Mate Xs е като прозорец към бъдещето

Huawei Mate Xs е като прозорец към бъдещето

На пазара вече има немалко смартфони със сгъваеми дисплеи, но тези устройства все още са в категорията на нишовите продукти, а производителите продължават да налучкват правилната форма. При появата на първите такива модели в началото на миналата година - Samsung Galaxy Fold и Huawei Mate X, формата на втория ми се стори по-привлекателна по няколко причини. Тя изискваше ползването на по-малко камери, в затворено положение устройството можеше да се ползва като обикновен смартфон, а освен това в дисплея нямаше досадно изрязване.

Засилена конкуренция при смартфоните с цена до 300 лв. през 2021

Засилена конкуренция при смартфоните с цена до 300 лв. през 2021

Да, този дизайн оставя дисплея изложен на предизвикателствата на ежедневието, но както видяхме, въпреки своята форма Galaxy Fold първи се сблъска с проблеми в дизайна, които накараха Samsung да се върне към чертожната дъска, за да направи подобрения в конструкцията на екрана. Междувременно Huawei имаше достатъчно време, за да подобри конструкцията на Mate X, който се появи само в Китай, а резултатът е Mate Xs, който вече се предлага и в България, макар че цената от почти 5000 лева го прави изключително нишово устройство.

Дизайн

Опаковката на Huawei Mate Xs оставя усещането, че в нея има премиум продукт - тя е масивна, а при отваряне веднага виждате телефона в разгънато състояние. В нея има 55W зарядно, USB-C слушалки, кабел за зареждане и калъф от тип bumper, който се залепва върху страните на телефона и дори дисплея при поставяне върху равна повърхност. Последното е добре дошло, защото със сигурност бихте искали да предпазите толкова скъпа инвестиция, макар че за най-добра защита срещу удари вероятно ще трябва да инвестирате в нещо по-съществено.

Както споменах, Mate Xs може да се ползва като нормален смартфон и без да се налага да бъде разгънат. В повечето време го ползвах така, а когато исках да отворя уеб страница или пък да гледам някое видео на голям екран, трансформацията в малък таблет ставаше само с натискането на бутон, който освобождава механизма на сгъване. След това с бързо движение екранът може да се сгъне назад и устройството отново да заприлича на нормален смартфон. Всъщност нормален е малко пресилено, защото Mate Xs тежи 300 грама, а в сгънато състояние е дебел 11 мм, което е повече от телефоните, с които сме свикнали.

От дясната страна на корпуса са бутоните за звука и за включване, в които е поставен сензор за пръстови отпечатъци, а отдолу откриваме USB-C порт. При разгъване дебелината на корпуса става едва 5.4 мм, но в дясната част има по-дебела зона (11 мм), която помага за удобното захващане на устройството. Именно върху нея са поставени основната камера, бутоните за звука и за включване, както и USB-C портът.

Дисплей

Устройството има 8" OLED дисплей с резолюция 2480 x 2200 пиксела, но при сгъване той обвива почти цялата външна повърхност на телефона. Така отпред получаваме 6.6" основен екран (2480 x 1148 пиксела), а отзад има по-малък 6.38" панел (2480 x 892), като заедно с това определени части от дисплея са деактивирани. Компанията посочва, че е повишила здравината на покритието на екрана, като го е направила двуслойно, а над него има и протектор, но все пак става дума за полимер, така че може да се надраска по-лесно от стъкло. Подобрена спрямо Mate X е и здравината на механизма за сгъване, който компанията нарича Falcon Wing.

След няколко дни на ползване нямам идея колко би издържал подобен механизъм в дългосрочен план, но наскоро разглобяване на iFixit показа колко здрава е конструкцията на пантите и колко трудно в нея биха проникнали външни обекти, което е от съществено значение за по-дългата безпроблемна работа. Както стана дума, отварянето на панела става с натискането на механичен бутон, който освобождава двете части и след това трябва просто да го изправите. Усещането е странно, защото самата идея за сгъваеми дисплеи е леко неестествена, но работи добре.

Заради начина на сгъване в средата липсва голямата гънка, която има екрана на Samsung Galaxy Fold, но все пак гънка има, макар и много по-малка. Освен това при докосване в средната част се усещат неравности, а самият панел леко поддава, което не се случва в другите части на екрана. Що се отнася до качествата на екрана, той се представя подобно на другите OLED събратя - осигурява ярки и наситени цветове, има голям контраст и високи ъгли на видимост. Има и опция за промяна на цветната температура според предпочитанията.

Производителност и батерия

Без никаква изненада Mate Xs допълва своята впечатляваща конструкция с не по-малко интересен хардуер. Устройството предлага актуалния чипсет Kirin 990 5G, който е първото предложение на компанията с интегриран 5G модем. По разбираеми причини нямаше как да тестваме тази особеност на телефона, но поне е готов за бъдещето, в което 5G мрежите ще са навсякъде.

Заради особеностите на конструкцията на телефона Huawei е трябвало да разработи специална система за охлаждане (на име Flying Fish Fin), която ползва графитени листове, за да отведе отделената топлина в другите части на телефона. Тя позволява да се възползвате от пълната производителност на чипсета по-дълго време, без да се притеснявате от прегряване.

Kirin 990 5G е допълнен от 8GB RAM, която е повече от достатъчно количество, за да гарантира бързата и плавна многозадачна работа, но честно казано, за тези пари компанията можеше да добави 12GB RAM. За съхранение на файлове има 512GB памет, която може да се увеличи чрез NM карта. Mate Xs поддържа работа с две SIM карти чрез своя хибриден слот.

Смартфонът има батерия с капацитет 4500 mAh, чиито клетки са разделени в двете части на корпуса. Както може да се предположи, времето за автономна работа зависи от това колко дълго ползвате различните режими на телефона. Ако работите с него главно в затворено състояние, ще се захранва само част от дисплея, което пести енергия, но ако често ползвате целия екран, трябва да сте готови за по-бързо изчерпване на батерията. В зависимост от употребата можете да получите пълен ден на автономност и дори повече, ако сте пестеливи.

Зареждането на батерията става при 55 вата, което означава, че е впечатляващо бързо - за 30 минути включеното в комплекта зарядно доставя около 80% от капацитета на батерията. Опция за безжично зареждане липсва, което е очаквано заради конструкцията на телефона.

Софтуер

Huawei Mate Xs работи с Android 10 и интерфейса EMUI 10.1, но както знаем, заради американските санкции устройството не включва услугите и приложенията на Google. На тяхно място откриваме HMS (Huawei Mobile Services), а вместо Play Store на разположение е магазинът AppGallery. Както писах в ревюто на Mate 30 Pro, услугата постепенно се пълни със съдържание, но от нея все още липсват много от масово използваните приложения. За щастие, повечето неща могат да се инсталират от други софтуерни магазини (като Amazon App Store или пък APK Mirror) или пък директно от сайтовете на разработчиците, а освен това можете да заредите и приложения от Chrome, Maps и Photos, но без опция да се впишете в тях с вашия акаунт в Google.

Китайската компания обаче постоянно разширява предложенията на услугата си и наскоро в нея се появи Here WeGo, което е чудесна алтернатива на Google Maps, а освен това има и сайт, през който можете да управлявате любимите си места или да създавате маршрути, които да изпратите към телефона. Проблем се оказва достъпът до закупените в Play Store приложения, но повечето от тях можете да прехвърлите в Mate Xs от стария си телефон чрез услугата Phone Clone.

В AppGallery може да намерите и приложението MoreApps, което е много полезно, защото осигурява връзки от различни места за инсталиране на най-популярните приложения. Например ако търсите HBO ще получите информация, че можете да го намерите в APK Pure, за Netflix ще излязат връзки към APK Pure, APK Mirror или уеб версията, за Viber ще видите връзки към AppGallery и APK Pure и т.н. Има и секция за приложенията на Google, но както споменах в тях няма как да се впишете със своя акаунт. MoreApps дава и предложения за алтернативи - например за Spotify, което може да се свали от APK Pure, излизат предложения за Tidal и Deezer, които вече са в AppGallery.

Що се отнася до EMUI 10.1, в него има специфични оптимизации за улесняване работата с големия екран. Така например с плъзване на пръст навътре от някоя от страните отваряте меню с предпочитани приложения, които можете лесно да отворите чрез дръпване или докосване. Възможностите за разделяне на екрана между повече приложения също са подобрени - възможно е да отворите две едно до друго, а в допълнение има опция и за показване на трето в плуващ над тях прозорец. Можете и лесно да прехвърляте съдържание от едно приложение в друго.

Приложенията се адаптират автоматично според конфигурацията на екрана, така че можете лесно да преминете между компактна форма и пълен изглед, който се възползва от цялата екрана площ - например в браузъра, клиента за електронна поща, приложението за бележки, системните настройки и т.н. Външните приложения, особено оптимизираните за таблети, също се справят добре с прехода между екраните. Що се отнася до игрите, с Mate Xs можете да се забавлявате с такива и в двата режима на дисплея.

Камера

През последните години Huawei успя да докаже, че може да предложи едни от най-добрите камерафони на пазара, и камерата на Mate Xs не прави изключение. Тя носи логото на Leica и включва 4 сензора, но само три от тях правят снимки, а четвъртият има за цел да подобри качеството на боке ефекта. Главният сензор е с резолюция 40MP (f/1.8, 27mm), размер 1/1.7" и конфигурация на пикселите RYYB (red yellow yellow blue), което повишава светлочувствителността и подобрява цветопредаването. Сензорът ни е познат от камерите на P30 Pro и Mate 30 Pro.

По подразбиране този сензор осигурява 10МР снимки чрез комбиниране на пикселите, но при желание можете да ползвате пълната резолюция. Добавен е 8МР сензор (f/2.4, 52mm, OIS) с леща за 3х телефото приближение и 16MP (f/2.2, 17mm) ултраширокоъгълна камера. Четвъртият сензор е от типа ToF 3D за прецизно отчитане на разстоянието до обектите пред камерата. Селфи камера няма да намерите, защото като такава се ползва основната камера - за кадрирането помага задната част на дисплея в затворено състояние.

Този подход е много интересен, защото позволява да получите селфи снимки с качеството на основната камера. Задният дисплей е полезен и когато снимате някой друг, защото той може лесно да провери своята поза чрез функцията Mirror Shooting. Иначе камерата може да се ползва в отворено и затворено състояние на телефона, като интерфейсът й се променя според случая. Самото приложение на камерата е добре познато от другите телефони на Huawei и предлага разнообразни режими на снимане, включително портретен, симулиране на бленда, макро и нощен.

Смартфонът поддържа запис на видео с резолюция 4K при 60fps, което се стабилизира чрез много ефективната система с изкуствен интелект (AIS), компенсираща липсата на оптична стабилизация към главния сензор. Камерата осигурява качествени снимки независимо от околните условия, което не е изненадващо, защото нейният хардуер вече се доказа в P30 Pro и Mate 30 Pro, макар че тук основният сензор е с малко по-затворена бленда (f/1.8 вместо f/1.6).

При достатъчно светлина кадрите са с много детайли, ярки цветове, точен баланс на бялото и широк динамичен диапазон, което е свързано и с типа на сензора и технологията за комбиниране на пикселите. В помощ при снимане е и познатата система с изкуствен интелект за оптимизиране на настройките според сцената, чиято намеса в повечето случаи е доста адекватна. На тъмно също се получават снимки с много детайли и ярки цветове, без дори да активирате нощния режим, който обаче помага за избягване на преекспонираните зони.

Финални думи

Huawei Mate Xs очевидно не е за хората с ограничен бюджет, защото това все пак е един от най-скъпите смартфони на пазара в момента, но за това си има основателна причина. Сгъваемият дизайн прави устройството част от изключително лимитирана серия, в която моделите засега се броят на пръстите на едната ръка. Смартфонът предлага мощен хардуер, поддръжка на 5G мрежи, качествена камера, много добра автономност с едно зареждане за батерията и дизайн, какъвто не предлага никой от конкурентите.

За разлика от другите подобни модели Mate Xs може да се ползва като нормален телефон и без да се отваря, но когато го направите, получавате достъп до голям и ярък дисплей без никакви изрязани части. Huawei е направила много, за да оптимизира софтуера за него, така че можете плавно да преминете между двата режима на употреба - смартфон и малък таблет.

Какви са недостатъците? Високата цената е най-очевидният, но освен това няма как да не посоча масивните размери и особено теглото. Липсата на достъп до услугите и приложенията на Google също може да откаже много потенциални купувачи, макар че Huawei отчита голям напредък в запълване на празнините в AppGallery. Въпросите за издръжливостта на екрана в дългосрочен план също са основателни, а освен това той е постоянно изложен на външни въздействия.

По основателни причини липсват неща като безжично зареждане и водоустойчивост, които сме свикнали да очакваме от флагманските телефони. И все пак Huawei Mate Xs несъмнено е премиум продукт, който може да спечели хората с дълбок джоб и желание да притежават нещо наистина отличително. На фона на изобилието от еднакви телефони този успява да предложи нещо ново и вълнуващо, своеобразен поглед в бъдещето, в което сгъваемите смартфони вероятно ще са достъпни и масови.

Препоръчани оферти