Huawei представи нови 5G продукти и намекна за смартфон със сгъваем дисплей

Huawei представи нови 5G продукти и намекна за смартфон със сгъваем дисплей

В рамките на специално събитие в Пекин Huawei анонсира нови 5G продукти, включително модем, който ще намери място в смартфон със сгъваем дисплей, който ще бъде представен на мобилния конгрес в Барселона заедно с други 5G телефони. Според шефа на потребителския бизнес на компанията Ричард Ю Balong 5000 е най-мощният 5G модем в света, като с честоти под 6GHz може да осигури пикова скорост на изтегляне на данни от 4.6Gb/s и поддържа non-standalone и standalone 5G стандартите плюс всички TDD/FDD честоти. В mmWave спектър може да се постигнат честоти до 6.5 Gbps. Модемът вече е наличен.

От думите на Ю става ясно, че Balong 5000 е десет пъти по-бърз от 4G мрежите и два пъти по-бърз от модема Qualcomm Snapdragon X50. Мениджърът на Huawei дори заявява, че компанията има около 6 месеца преднина пред конкуренцията. Модемът се ползва в устройството Huawei 5G CPE Pro – това е Wi-Fi точка за достъп, която е първата с поддръжка на Wi-Fi 6 за осигуряване на пикови скорости до 4.8Gb/s.

На събитието стана ясно, че приходите на потребителския бизнес за миналата година са били 52 милиарда долара, като той осигурява най-голяма част от общите приходи на Huawei. През миналата година са били доставени 206 милиона смартфона (тук влизат и устройствата на Honor), но Ричард Ю очаква още по-добри резултати през 2019. За 2018 подразделението отчита 170% ръст извън Китай, а сред успехите са доставките на 17 милиона броя от флагманската серия P20 и 7.5 милиона броя от моделите Mate 20. Компанията е доставила и 100 милиона броя други устройства като таблети, носима електроника и компютри.

По отношение на засилената конкуренция на пазара на смартфони Ричард Ю очаква консолидацията в сегмента да продължи и повечето малки производители ще изчезнат. На същото събитие е бил представен и 5G чипсетът Tiangang за операторски продукти, както и 5G базова станция, която е с четвърт от размерите на 4G версията, но осигурява 20 пъти по-голям капацитет. Станцията тежи с 23% по-малко – или 20 килограма, а консумацията й на енергия е с 90% по-ниска. Според президента на операторския бизнес Раян Динг компанията вече е подписала 30 договора за 5G мрежи с оператори от Азия, Близкия изток и Западна Европа и е доставила 25 000 5G базови станции.

Източник: Huawei, Mobile World Live