Huawei призова САЩ да смекчи санкциите срещу компанията

Huawei призова САЩ да смекчи санкциите срещу компанията

В рамките на конференцията Huawei Connect ротационния председател на Huawei Гуо Пинг заяви пред медии, че мрежата за доставки на компоненти на компанията е подложена на атака от САЩ и призова американските власти да преосмислят наложените търговски ограничения, които вредят на доставчиците в глобален мащаб. Най-големият производител на комуникационно оборудване и смартфони е притиснат от опитите на САЩ да ограничи достъпа му до чипове.

Гуо Пинг признава, че новите ограничения са донесли големи предизвикателства пред дейността на компанията. Тя се е подготвила като си е осигурила достатъчно чипове, за да продължи своя бизнес с оборудване, включително и 5G, но вече изпитва ефекта от санкциите върху наличностите от чипове за смартфони.

Гуо Пинг посочва, че доставчици като Qualcomm вече са подали заявки за получаване на лицензи, които ще им позволят да доставят компоненти на Huawei. Вече стана ясно, че Intel е получила лицензи за доставката на определени продукти на китайците, а освен това и китайската SMIC е подала заявка за лиценз, защото тя ползва американско оборудване.

От думите на Пинг става ясно, че компанията е готова да ползва чипове на Qualcomm, ако компанията получи необходимите лицензи за това. Той се надява, че американското правителство ще преразглежда своята политика, защото Huawei все още иска да купува продукти от американски компании. Наскоро Huawei потвърди, че заради новите санкции от 15 септември спира да произвежда чипсетите Kirin.

Източник: Reuters

  • А Китай кога ще махне забраната за фацебука и google?
    gogulef