Epic, Spotify и други в съюз срещу правилата на App Store и Google Play

Epic, Spotify и други в съюз срещу правилата на App Store и Google Play

Група от разнообразни компании, сред които са Epic Games, Spotify, Match Group и Tile, обяви създаването на алианс, които има за цел да окаже натиск срещу Apple, Google и други да променят правилата на своите магазини за приложения. Независимата организация се нарича Coalition for App Fairness (CAF), а сред целите й са лобиране за правни и регулаторни реформи, които да запазят избора на потребителите, както и за еднакви условия за разработчиците на приложения и игри, които разчитат на софтуерните магазини.

От CAF насочват вниманието си към Apple, като изтъкват три основни проблема с компанията - липсата на конкурентна алтернатива за разпространение на приложения за iOS; таксата от 30%, която Apple прибира от всички плащания през магазина; и твърдение, че Apple ползва контрола над iOS, за да фаворизира собствените си услуги, а освен това краде идеи от конкуренти.

Организацията смята, че има път напред, който уважава ролята на платформите и магазините за приложения, гарантира справедливост и промотира иновации и потребителски избор. Като част от това CAF публикува и списък с 10 принципа за магазини за приложения, които адресират наличните проблеми.

Организацията вярва, че популярните платформи трябва да следват тези идеи, но засега няма никакви гаранции, че това ще се осъществи. Принципите могат да послужат и като основа за създаване на необходимата законова рамка за регулиране на сектора.

Източник: CAF

 • Пак пише 1вия без да е чел.... Амязон е с 15% всички други с 30.... това искат Епик и Спотифай.... Равни права... все пак е Демокрация..
  hristonikolov
 • "Хей, изградили сте страхотна екосистема през годините, че и добре я поддържате!
  Искам да я ползвам за да мога да достигна няколко милиарда потребителя и да им продавам продукта си, но без да ви плащам нищо за това, че ползвам платформата ви!
  Трябва да съм свободен да избирам да не плащам нищо и да си прибирам всичко за мен!
  Нищо, че всички в индустрията прибират по 30%, аз ще се съсредоточа срещу вас, понеже знам че от пресата обичат да ви плюят за да генерират трафик."
  Всички в индустрията? Та това са само двете компании. Също така никой не споменава за премахване,а за намаляване на тази огромна такса.
  YoungGuy
 • "Хей, изградили сте страхотна екосистема през годините, че и добре я поддържате! Искам да я ползвам за да мога да достигна няколко милиарда потребителя и да им продавам продукта си, но без да ви плащам нищо за това, че ползвам платформата ви! Трябва да съм свободен да избирам да не плащам нищо и да си прибирам всичко за мен! Нищо, че всички в индустрията прибират по 30%, аз ще се съсредоточа срещу вас, понеже знам че от пресата обичат да ви плюят за да генерират трафик."
  foxfury