Huawei с рекорден дял от пазара на смартфони

Huawei с рекорден дял от пазара на смартфони

Наскоро Huawei отчете 39% повече приходи за тримесечието и разкри, че за периода е доставила 59 милиона смартфона. Според Counterpoint Research това е позволило на компанията да получи рекорден дял от пазара на смартфони. За първото тримесечие на годината той е бил 17%, а увеличението на доставките с почти 50% на годишна база е позволило на компанията да задмине Apple. Huawei постига този впечатляващ ръст, без да присъства на важен пазар като САЩ. От агенцията посочват, че компанията е с най-висок ръст в топ 10 и при това темпо ще остане преди Apple до края на тази година.

Според Counterpoint Research за възхода на Huawei принос имат иновациите, които компанията първа въвежда в продуктите си като обратно безжично зареждане, възможности за изкуствен интелект, подобрена камера и други. В същото време стратегията за два бранда (предлагането на продукти с марката Honor) е помогнала да се изгради връзка с младите потребители за допълнително разширяване на пазарния дял в Китай. През първото тримесечие Samsung е имала 21% дял от пазара на смартфони, а Apple е била на трета позиция с 12%. Като цяло за периода общите доставки на смартфони са намалели с 5% на годишна база - това е шесто последователно тримесечие на спад.

Counterpoint Research не вижда признаци за възстановяване на пазара на смартфони през тримесечието, а свиването дори се е ускорило през февруари, което е свързано със спад на производството по време на Китайската нова година и коригирането на инвентарните наличности от някои брандове. Друга причина за намалението е по-дългият цикъл на замяна на продуктите, което е най-силно изразено в премиум сегмента. Компанията посочва, че при iPhone замяната с нов модел става на около 36 месеца, а при Android подмяната се прави на около 30 месеца. Основните фактори за това са високото качество на продуктите, по-високите средни продажни цени и липсата на достатъчно иновации в новите модели, които да стимулират потребителите.

Поглед към останалите компании в топ 10 показва, че освен Huawei ръст на доставките са отчели само Oppo (10%) и Vivo (27%), а най-сериозното намаление е при Apple (-20%) и LG (-40%). При Samsung спадът е с 8%, а при Lenovo е с 9%. Counterpoint Research посочва, че китайските компании вече гледат към международните пазари и масово разчитат на стратегия с два бранда, за да покрият възможно повече ценови нива и да отговорят на нуждите на различни типове потребители. Водещите китайски производители вече успешно достигнаха Индия и Югоизточна Азия и сега гледат към Европа, където искат да се позиционират в по-висок ценови сегемент.

Източник: Counterpoint Research

Препоръчани оферти