Huawei се фокусира върху оцеляването след американските санкции

В рамките на събитието Huawei Global Analyst Summit 2020, което започна днес в Шънджън и ще продължи до 20 май, ротационният председател Гуо Пинг призна за трудности пред компанията при спечелването на договори в световен мащаб. Причината за това е добавянето на Huawei в търговския черен списък на САЩ, което е довело до дупка от 12 милиарда долара в приходите на компанията за 2019 спрямо първоначалните разчети.

Според Гуо Пинг Huawei се е фокусирала върху запушването на пробойните в дейността й, които са станали явни след щатските действия, а заедно с това е увеличила с 30% разходите за изследователска дейност. Въпреки по-слабите продажби мрежата за доставки на компоненти и работата на компанията не са били засегнати.

На 15 май САЩ предприе нова атака, като ограничи достъпа на Huawei до произведени в чужбина компоненти, които ползват американски технологии, и това неминуемо ще засегне бизнеса на китайците. Гуо Пинг посочи, че компанията още проучва този ход, а заради породените от него несигурности не може да осигури финансова прогноза за 2020.

И все пак според него предизвикателствата от последните 12 месеца са помогнали на компанията да стане по-силна, оцеляването е станало ключово, но Huawei е уверена, че скоро ще намери решение. Гуо изтъкна, че компанията ще заложи на стратегия за диверсификация на своята мрежа за доставки и разкри, че през миналата година е закупила от американски компании стоки за 18.7 милиарда долара.

Huawei иска да продължи да купува от тях, ако щатското правителство разреши. През последните повече от 30 години Huawei е активен участник с информационната индустрия като е изградила в повече от 170 страни над 1500 мрежи, които обслужват 3 милиарда хора по света, допълва Гуо.

Компанията е осигурила умни устройства на 600 милиона потребители, а действията на САЩ срещу нея ще засегнат не само Huawei, но ще нарушат преживяването на потребители и клиенти, които ползват продуктите и услугите й. В дългосрочен план подобни действия срещу водещи компании в други страни ще разклатят доверието в американските технологии, ще ескалират конфликт в глобалните промишлености и в крайна сметка ще засегнат интересите на САЩ, добави Гуо Пинг.

Източник: Huawei, Mobile World Live

  • Човекът от хуавей си го е казал, какви драми те гонят?
    radko89
  • -
    npet