След затягането на щатските правила за износ TSMC е спряла новите поръчки от Huawei

След затягането на щатските правила за износ TSMC е спряла новите поръчки от Huawei

В края на миналата седмица администрацията на Доналд Тръмп нанесе нов удар на Huawei, след като търговското министерство обяви мерки, които позволяват на щатските власти да изискват лицензи за продажбите на полупроводници, които са произведени от чуждестранни компании с ползването на американски технологии. Това несъмнено ще има сериозен ефект върху Huawei, което се потвърждава от източници на японското издание Nikkei Asian Review.

Според тях TSMC, която е най-големият производител на чипове по поръчка, е спряла новите поръчки от Huawei и това е станало след затягането на американските мерки. Чиповете, които вече са в производство, както и приетите преди обявяването на санкциите поръчки не са засегнати и могат да продължат да се изпълняват, ако могат да бъдат доставени преди средата на септември.

Това е тежко решение за TSMC, защото Huawei е вторият й най-голям клиент. Китайците разчитат на тайванската компания за производството на своите чипове, включително на тези от флагманските й модели. Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. произвежда за Huawei още процесори за ускоряване на работата с изкуствен интелект и чипове за мрежова инфраструктура. Обявяването на щатските мерки съвпадна с новината, че TSMC иска да построи завод за 12 милиарда долара в Аризона.

Nikkei посочва, че през уикенда китайското търговско министерство е изразило остро несъгласието си със затягането на американските правила за износ и е заявило, че те носят риск за глобалната верига за снабдяване с компоненти. Китай е призовал американците да отменят решението си и е предупредил, че страната ще предприеме необходимите контрамерки.

Китайските власти са готови да реагират, твърдят източници на Global Times. Според тях ответните действия включват поставяне на американски компании в списък с ненадеждни организации, а сред другите действия влизат започване на разследвания и налагане на ограничения на американски компании като Apple, Cisco и Qualcomm, както и спиране на покупките на самолети Boeing.

Източник: Nikkei Asian Review