Huawei се готви да съди американското правителство

Източници на The New York Times разкриват, че Huawei се кани да съди американското правителство, защото забранява на федералните агенции да използват нейни продукти. Делото ще бъде заведено в Тексас, където се намира и американската централа на компанията, а според информацията ще бъде обявено още тази седмица. Според изданието този ход може да има за цел да накара американските власти да разяснят по-добре позицията си срещу китайската компания.

Решението е част от мащабните опити на Huawei да се защити от водената от САЩ кампания срещу нея. В основата й са опасенията на американците, че оборудването на компанията представлява опасност за националната сигурност. От години САЩ твърди, че Пекин може да използва устройствата на компанията за шпионаж и за саботиране на комуникационни мрежи. Huawei отрича всички обвинения, а освен това досега не са представени доказателства в тяхна подкрепа.

Въпреки това американските власти ефективно попречиха на големите местни оператори да ползват оборудване на китайците. През последната година кампанията на САЩ срещу Huawei се засилва, което е свързано с нарастващата работа по изграждането на мрежите от пето поколение по света и водещите позиции на компанията в тази област. Американците дори призовават други правителства да забранят продуктите на Huawei, но засега повечето подхождат предпазливо към това.

Очаква се делото на Huawei срещу САЩ да предизвика част от наредбите за разходите за отбрана, които изрично забраняват на изпълнителните агенции да ползват оборудване от Huawei и ZTE. Смята се, че Huawei ще пледира, че този законодателен акт посочва лице или група за наказание без съдебен процес, а конституцията забранява на Конгреса да прокарва подобни разпоредби. Според The New York Times плановете на Huawei не са финални и компанията може да промени намеренията си и да не заведе дело.

Източник: The New York Times