Huawei тайно разработва алтернативна мобилна операционна система

Huawei тайно разработва алтернативна мобилна операционна система

Рано или късно големите партньори на Google в екосистемата на Android започват да работят по собствени операционни системи в стремежа си да намалят зависимостта си от най-популярната мобилна платформа. Samsung например инвестира все повече в Tizen и я използва ексклузивно в серията си от умни часовници в допълнение на линия от смартфони за развиващите се пазари, а междувременно се заговори, че подобни амбиции има и Huawei. Това става ясно от източници на изданието The Information, които допълват, че проекта е в начална фаза и се развива в пълна секретност.

Според информацията разработката се провежда в скандинавските страни и в нея участват бивши служители на Nokia. Миналата есен китайската компания нае Абигейл Броуди, която е участвала в създаването на интерфейса на iPhone, за да помогне в промяната на софтуера на Huawei и намали приликите с iOS. В интервюто за The Information Броуди е потвърдила наличието на такъв проект и е заявила, че възнамерява да се срещне с екипа през август. Разработката на такава платформа е резервен план и китайците все още възнамеряват да използват Android със своя интерфейс EMUI. Припомняме, че за плановете на Huawei да направи своя операционна система се заговори още през 2012 година.

Както вече писахме през есента ще видим следващото основно издание на EMUI с променен интерфейс, който ще е близък до стандартния за Android. Според Броуди новата версия ще обърне внимание на основните козметични въпроси и проблемни области по отношение на потребителската интеракция, а във визуално отношение ще прилича повече на Material Design и по-малко на iOS. Очакваме нови икони, свежи и ярки цветове и включване на секция за инсталираните приложения. Според източник на 9to5google интерфейса се доближава много до стандартния вид на Android в серията Nexus с някои елементи на Huawei. В крайна сметка EMUI 5 ще се отдалечи от iOS и вече няма да предизвиква забележки, че копира интерфейса на Apple.

Източник: 9to5google