Huawei участва в изграждането на 5G мрежите в Обединеното кралство

Huawei участва в изграждането на 5G мрежите в Обединеното кралство

Британските телекоми изглежда не се съобразяват с натиска на САЩ да не използват оборудване от Huawei за изграждане на 5G мрежите си. Според източници на The Guardian и четирите големи оператора в страната (EE, O2, Three и Vodafone) използват решения на китайската компания в мрежите си от ново поколение. По информация на изданието Vodafone използва оборудване от Huawei в шест от седемте града, в които разполага с 5G мрежа, а компанията помага и за „стотици“ от базовите станции на EE. O2 и Three също имат договори с Huawei, но не разполагаме с конкретни детайли за използваните решения.

Телекомите разчитат на технологии на китайците в елементи от мрежите си, които не са основни за работата им. По този начин се отговаря на предполагаемите бъдещи изисквания на местното правителство. Компаниите обаче поемат премерен риск, тъй като все още няма яснота дали няма да бъде наложена цялостна забрана за използване на продукти на Huawei.

Според Матю Хоует от консултантската агенция Assembly зависимостта от един единствен доставчик на мрежово оборудване е опасна, а доказателство за това е скорошният проблем с 3G и LTE услугите на O2, които са базирани на оборудване от Ericsson. Хоует посочва, че ако всички разчитат само на един производител, подобни случаи ще са всеобхватни. Това означава, че интеграцията на оборудване и от Huawei може да бъде от полза.

Източник: The Guardian

Оферти на деня

  • Бреййй къв преводач си бил. Браво :lol:
    Вито
  • -
    npet