Huawei заменя microSD картите с нов формат в устройствата от серията Mate 20

На премиерата на серията Mate 20 в Лондон Huawei показа и нов тип карта с памет, с която ще се разширява паметта в телефоните в нея. Nano Memory (NM) e с размера на nanoSIM карта и според компанията е с 45% по-малка в сравнение с microSD. Версията, която показа компанията, беше с капацитет 256GB, но се появиха и снимки на карти с капацитет 64GB и 128GB със скорост на трансфер от 90MB/s.

По всичко личи, че засега 256GB ще е максималния капацитет на картите, защото според официалните спецификации на новите устройства, телефоните от серията Mate 20 ще поддържат до 256GB допълнителна памет. Припомняме, че вече има телефони от други производители, които могат да приемат до 512GB microSD карти. В новите устройства NM картата се слага в един от слотовете за SIM карта, така че ще трябва да избирате между работа с две карти и допълнителна памет.

Засега изглежда, че този стандарт ще се поддържа само от Huawei, но чакаме да разберем дали ще има и други производители на устройства, които ще се възползват от него. Също така остава и въпросът дали ще има адаптери за microSD или SD карти и дали двете технологии ще бъдат съвместими една с друга.

В Лондон представител на компанията сподели пред нас, че спецификацията е представена на SD асоциацията и може да се ползва за създаване на карти от други производители. Справка с цените в Европа показва, че карта със 128GB памет се продава за около 50 евро, което е повече от цената на аналогична microSD карта.

 • Те се слагат в този слот но той е предназначен да чете samo SIM карти (Р20 Pro) и хардуерно е несъвместим. И със софтуерен ъпдейт не може да се коригира.
  mamuta70
 • Мда. Не виждам къв им беше проблемът да направят втория слот хибриден, микро сд или сим... Клас 10 са достатъчно бързи карти.
  Вито
 • Каквото и да си плямпате, всичко е за пари. Всичко...
  milenski73
 • От мен (yes) за идеята на Хуавей. Хардуерно нищо не трябва да се пипа. Само да си актуализират софтуера и може да се ползва във всеки телефон без ограничения.
  StefiMo
 • П20 про няма слот, но новите карти се слагат в слота за сима всички телефони имат, така че нищо чудно и да са съвместими.
  BANANA_18
 • Според мен цялата дивотия е за да си спестят хибридният слот и се подготвят за е-сим картите.А можеше да разработят хибридни сим карти, от едната страна контактите на картата от другата на паметта.
  AVKansazov
 • Това няма как да стане по простата причина че слота за сегашните Micro SD карти е различен и четеца е несъвместим с новия формат а както знаем в Р20/Р20Pro такъв липсва. Този нов формат ще се вгражда от тук нататък в предстоящите нови модели.
  mamuta70