Huawei Mate 20 Pro не е само за бизнес

Huawei Mate 20 Pro не е само за бизнес

Преди няколко години едва ли някой е подозирал, че Huawei ще успее да измести Apple от класацията за продажби на смартфони, но с постоянството си китайската компания успя да постигне и това и вече гледа към лидерската позиция, която в момента се заема от Samsung. 2018 се оказа особено успешна за бизнеса с телефони на Huawei - тя започна с премиерата на P20 Pro, чиято иновативна камера успя да спечели много почитатели на устройството и завърши с анонса на новите модели във флагманската серия Mate.

Устройствата в нея също успяха да вдигнат летвата по отношение на технологичните възможности и това е най-добре изразено в модела Mate 20 Pro. Той успя да комбинира в едно някои от най-интересните мобилни екстри, които досега се предлагаха от различни продукти на други производители и с лекота може да се определи като един от най-добрите смартфони на 2018. Това е и устройството, което уверено затвърждава мястото на Huawei сред лидерите на мобилния пазар, но въпреки всичките си положителни черти има и някои недостатъци, защото всички знаем, че перфектен смартфон не съществува.

Дизайн

Много е вероятно първата среща с Mate 20 Pro да предизвика асоциация със Samsung Galaxy S9 и в това няма нищо необичайно. Както може да се предположи, причината за това са извитите страни на дисплея и на задния стъклен панел, които се събират в тънката метална рамка. Разбира се, всеки смартфон с извит дисплей може лесно да бъде сравнен с предложенията на корейците, но на практика няма много възможности за изпълнение на подобен дизайн. Изработката на устройството е изключително добра, като прави впечатление прецизността, с която двата стъклени панела преминават плавно в металната рамка за създаването на удобна за захващане форма. Всъщност за удобството помага ползването на дисплей със съотношение 19.5:9, който е по-издължен от този в P20 Pro.

Върху горната страна откриваме микрофон и инфрачервен порт, върху дясната част са поставени бутоните за контрол на звука и за включване (оцветен в червено), а върху долната се намират втори микрофон, USB-C порт и слот за карти. Видима решетка за високоговорител липсва в долната част, защото той е скрит на необичайно място - в отвора на USB-C порта. В слушалката се намира втори говорител, който отговаря за възпроизвеждането на високите тонове. Звукът е детайлен, но не е особено силен, което вероятно се дължи на ограниченото място в тънките рамки за разполагане на говорителите.

В слота за карти могат да се поставят две nanoSIM карти или пък SIM плюс допълнителна памет. Тук е мястото да посочим, че в Mate 20 Pro дебютира форматът за карти памет NM (Nano Memory), който позволява създаването на карти с формата на nanoSIM. Huawei вече предлага варианти с различен капацитет и скорост на четене до 90 MB/s, но тъй като засега те не се правят от други производители, цената им е по-висока от тази на аналогичните microSD модели, а освен това разпространението им е сравнително ограничено. Стандартен жак за слушалки липсва, но в комплекта има адаптер, а освен това получавате USB-C слушалки.

Задният панел съдържа центриран квадратен модул с тройна камера, който включва и двойна LED светкавица. Оформлението на камерата е напълно различно от това в P20 Pro, но пък допринася за характерния вид на телефона. Камерата стърчи малко над корпуса, но не колкото при флагмана на P-серията и е хубаво, че издатината се компенсира напълно при ползване на калъф, така че може да не се притеснявате, че ще се надраска.

С Mate 20 Pro се завръща оцветяването в градиент, което дебютира в P20 Pro, но този път компанията е оцветила и страничната рамка за още по-ефектен изглед. В същото време в синята и зелената версия на телефона задният панел има специална текстура, която намалява задържането на отпечатъци и подобрява захващането на телефона - тя се усеща, като прокарате нокът по стъклото. Huawei нарича текстурата hyper optical pattern и тя наистина редуцира отпечатъците, но дори и с нея телефонът остава хлъзгав, така че е добра идея да се сдобиете с калъф. Устройството е водоустойчиво и покрива изискванията за получаване на рейтинг IP68, който ще предпази инвестицията ви при случайно намокряне.

Предната част на телефона е покрита почти напълно от дисплей. Под него има малко по-широка рамка, а в горната част се забелязва сравнително голяма изрязана зона, в която са поместени сензорите на 3D системата за лицево разпознаване и 24МР селфи камера. Лицевото разпознаване 3D Face Unlock работи добре в повечето случаи и може бързо да ви осигури достъп до телефона след вдигане на устройството дори и в пълна тъмнина - то разчита на анализ на информацията за проектираните върху лицето 30 000 невидими точки. Сензорите могат да се ползват и за сканиране на малки обекти като например плюшени играчки или кукли, а след това създадените 3D модели могат да се анимират и дори да се използват като обекти за добавена реалност. Те помагат и при селфи снимките и функциите за разкрасяване.

Хардуер

Huawei Mate 20 Pro предлага 6.39" OLED панел с резолюция 3120 x 1440 пиксела, което осигурява пикселна гъстота от 538 PPI. Споменахме, че съотношението му е 19.5:9, което го прави по-тесен и дълъг, а това улеснява захвата на устройството. Както може да се очаква от OLED технологията, дисплеят има много висок контраст и осигурява плътно черно, ярки цветове и големи ъгли на видимост. Представя се добре и под силна директна светлина, като информацията върху него остава видима. Както и при другите си модели Huawei е добавила и опция за намаляване на резолюцията за пестене на енергия, която е включена по подразбиране, но при желание можете да я изключите. От P20 Pro познаваме и опцията Natural Tone, която променя цветната температура на екрана според околната светлина. Подобно решение беше въведено преди време за първи път от Apple.

Дисплеят е двустранно извит, но това не ни допада особено, защото извивката създава отблясъци, а освен това изкривява изображението и променя контраста, което е видимо при показване на светли страници. От друга страна извивката помага за намаляване на страничните рамки, така че от нея има и ползи. В дисплеят е вграден и оптичен сензор за отпечатъци, който работи бързо - достатъчно е да натиснете с пръст указаната зона върху екрана, тя светва и осветява пръста, а поставеният под панел сензор заснема отпечатъка и го сравнява с предварително записания. Всичко това става за части от секундата - по-бавно е от класическите сензори за отпечатъци в телефоните на Huawei, но все пак е достатъчно бързо, за да е удобно за употреба.

Смартфонът е първото устройство с новия чипсет Kirin 980, който е сред първите, изработени по 7nm процес. Това означава, че чипът осигурява повече транзистори (6.9 милиарда) в същата площ, което увеличава производителността, а освен това осемте ядра консумират и по-малко енергия. Huawei се е спряла на по-специална процесорна конфигурация, която включва 2 ядра Cortex-A76 с честота 2.6 Ghz, 2 ядра Cortex-A76 на 1.92 GHz и 4 ядра Cortex-A55, които работят на 1.8 Ghz. Тези групи се активират според нуждата от производителност. Добавен е и двоен NPU (Neural Processing Unit) блок, който ускорява задачите с употреба на изкуствен интелект - например разпознаването на изображения. Включена е 6GB оперативна памет, а за файлове има 128GB, която може да се увеличи чрез споменатата NM карта. За графичните задачи се грижи ускорител Mali-G76.

Всичко това подсказва, че производителността на Mate 20 Pro е много висока и това се усеща много добре при ползване на телефона. Приложенията стартират много бързо, камерата реагира почти мигновено, превключването между приложенията е плавно и без забавяне, игрите работят отлично, жестовата система за навигация също работи без проблем, но е нужно малко време за свикване с нея. Интерфейсът работи изключително гладко, но това е характерно за всички флагмански модели, така че едва ли има изненадани. Смартфонът предлага още LTE Cat.21 модем, който поддържа скорости на изтегляне на данни до 1.4 Gbps, а освен това включва специален Wi-Fi модем собствена разработка, който може да осигури скорост до 1733 Mbps при изтегляне на данни при работа със съвместими 802.11 a/b/g/n/ac (wave2) рутери. Подобрение е получил и GPS приемникът, който поддържа едновременна работа с честоти L1 и L5 за още по-прецизно позициониране дори в градове с високи сгради.

Софтуер

Смартфонът използва Android 9 Pie с добре познатия ни интерфейс EMUI, тук в неговата девета версия. Харесването на софтуерната обвивка на Huawei е въпрос на вкус, но компанията продължава да я оптимизира, така че с всяко следващо основно издание тя става все по-функционална. Външният вид на интерфейса може да се промени с теми и различни комплекти с икони, но това едва ли ще удовлетвори почитателите на стандартния изглед на Android. Според Huawei актуалното издание носи редуциране на системните настройки с около 10% за подобряване на потребителското преживяване, реакцията на софтуера е подобрена с 47%, стартирането на приложенията е ускорено с до 51% , а освен това работата с приложенията е с до 42% по-плавна.

Сред добавките са Password Vault за запазване на пароли и ограничаване на достъпа с лице или отпечатък, бекъп на данни с повече опции (локален, USB, NAS с SMB и Huawei Cloud), връзка с компютри и печат на безжични принтери чрез Huawei Share 3.0 и т.н. Компанията е подобрила и функцията PC Projection и тя може да работи безжично чрез технологията Miracast - т.е. вече нямате нужда от USB-C към HDMI адаптер, а само от дисплей или телевизор с Miracast, за да ползвате специалния десктоп интерфейс (телефонът действа като тъчпад). На свой ред функцията HiVision в камерата може да разпознае какво има пред вас, а ако е храна, ще се опита да ви покаже колко калории съдържа.

На по-ниско ниво има промени в стандартната файлова система на Android, които помагат за подобрената работа на системата, включително и в дългосрочен план, както и разнообразни оптимизации за намалена консумация на енергия. Не е пропусната и технологията GPU Turbo, която подобрява производителността при гейминг, но тя работи само с определени игри като PUBG Mobile. Така или иначе Kirin 980 е достатъчно бърз, за да осигури повече от достатъчна изчислителна мощ за всички игри. Да не говорим, ако активирате специалния режим за максимална производителност от менюто - той наистина изцежда всичко от възможностите на чипсета, но го прави за сметка на батерията, така че го имайте предвид.

Що се отнася до системата за управление чрез жестове, тя е подобна на тази в iPhone X - плъзване на пръст нагоре в долната част на екрана отваря основния екран, а плъзване и задържане активира мултитаскинг менюто. Плъзване в единия ъгъл отваря Google Assistant. Връщането назад става чрез плъзване навътре в лявата или в дясната част на екрана. Тук според нас има място за подобрение, защото този жест обикновено се ползва за отваряне на т.нар. хамбургер меню в приложенията, а в повечето случаи при Mate 20 Pro той води до излизане от активното приложение. Разбира се винаги можете да се върнете към класическия начин за навигация чрез виртуални бутони.

Камера

На пръв поглед тройната основна камера с логото на Leica е подобна на тази в P20 Pro, като комбинира сензори с резолюция 40МР, 20МР и 8МР, но има една съществена разлика в конфигурацията. В P20 Pro 20МР сензор е монохромен с бленда f/1.6 и се ползва не само за създаването на впечатляващи чернобели снимки, но и за улавяне на информация за светлината, която след това телефонът използва за създаване на по-детайлни цветни кадри. В Mate 20 Pro този сензор е заменен от цветен с бленда f/2.2, който е снабден с ултра широкоъгълна 16 мм оптика за запечатване на по-голяма част от сцената, а освен това се ползва и от новия и ефектен режим за супер макро снимки от едва 2.5 см.

Основният 40МР 1/1.7" сензор отново е с широкоъгълна оптика с бленда f/1.8 и quad bayer пикселна подредба и поддържа комбинирането на 4 пиксела в един за създаването на 10МР кадри с повече детайли. При желание можете да снимате в пълната му резолюция, но това е приложимо главно в много добре осветени условия, а освен това така губите възможност да ползвате другите две камери, хибридното приближение и възможността за правене на HDR снимки в реално време - при него пикселите се разделят на две и заснемат два кадъра с различна експозиция, които се комбинират в един.

Иначе допълнителната резолюция се ползва и от технологията за хибридно приближение, която разчита и на третия 8МР (f/2.4) сензор с 3х телефото оптика за постигане на 5х приближение без голяма загуба в качеството. Като цяло трите камери покриват голям диапазон от фокусни дължини (16-270 мм), а това осигурява голяма свобода при снимане, сравнима с тази при ползването на фотоапарат със сменяема оптика. Работата на камерата се подпомага от втора версия на технологията Master AI, която се възползва от възможностите на двойния NPU чип в Kirin 980, занимаващ се вече с по-сложни задачи. Например може да разпознае повече детайли, да прави прецизна сегментация на обектите и да обработва глас и видео в реално време.

Що се отнася до технологията Master AI 2.0 тя може да разпознава до 1500 сцени и обекти и да превключва автоматично между камерите според условията. Освен това осигурява функцията AI zoom, която при запис на видео анализира сцената и мащабира картината, така че важният обект в нея да бъде в кадър - например човек, дете или домашен любимец. Master AI 2.0 автоматично прилага различни настройки според разпознатите сцени и обекти и установихме, че действието й не е толкова агресивно като това на първата й версия в P20 Pro, но в някои случаи пак можете да получите снимки с прекалено наситени цветове, а понякога може да се обърка от обектите в кадъра и да предложи не режима, който очаквате. За жалост не е възможно да изключите оптимизациите след снимане, както това може да се направи в други телефони на Huawei.

Приложението на камерата е снабдено и с опция за създаване на 3D Qmoji - анимирани аватари, които следват мимиките на лицето, като ползват възможностите на 3D сензора. Откриваме и специален режим за снимане под вода, който е предназначен за допълнителния калъф за подводна употреба на Huawei. За селфита е добавена 24 MP камера с бленда f/2.0, която поддържа HDR и включва различни опции за промяна на вида на светлините във фона при ползване на боке (това беше добавено и към P20 Pro с ъпдейта до Android 9) и няколко режима за прилагане на виртуално осветление и ефекти към снимките.

Как снима Mate 20 Pro? До голяма степен множете да получите резултати, които са сравними с тези от P20 Pro, но все пак ни се струва, че флагманът на P-серията има предимство по отношение на качеството. Снимките с него са една идея по-детайлни, което предполагаме се дължи на получената от монохромния сензор информация. Това обаче се забелязва само ако започнете да гледате снимките при максимално приближение, а повечето хора не правят това. Като цяло с Mate 20 Pro можете да направите много впечатляващи кадри, а добавянето на ултра широкоъгълната оптика го прави много по-гъвкав по отношение възможността да запечатва различни типове сцени.

На тъмно устройството също се справя много добре, като осигурява снимки с много детайли, ярки цветове и намалено количество шум. Както и при P20 Pro най-впечатляващите кадри ще получите със специалния нощен режим, който позволява да снимате с дълга експозиция от ръка, като комбинира многобройни снимки в една. Тук също P20 Pro се представя с една идея по-добре, като използва по-ниско ISO и съответно снимките са с по-малко шум, което според нас е свързано с наличието на монохромния сензор с по-светла оптика f/1.6. Компанията оправда махането му с останалите подобрения в камерата, но ни се струва, че от него би имало полза.

Батерия

Зад стъкления заден панел на Mate 20 Pro се крие и възможност за безжично зареждане по стандарта Qi при 15W, което е по-бързо от повечето налични решения, но изисква ползването на специално зарядно - Huawei вече предлага такова. Нещо повече - китайската компания е включила в модела и опция за безжично зареждане на други устройства, което срещаме за първи път в телефон. Така можете лесно да прехвърлите енергия към друго съвместимо устройство, но имайте предвид, че това не е особено практично решение, защото зареждането става бавно. Батерията в Mate 20 Pro е с щедрия капацитет от 4200 mAh, което със сигурност ще допадне на потребителите, които активно ползват телефоните си.

При нормална употреба тя със сигурност може да осигури ден на автономност с достатъчно енергия и за голяма част от втория ден, но в крайна сметка всичко зависи от начина на употреба на телефона. Ако го ползвате по-пестеливо, едно пълно зареждане може да осигури два дена или повече, но ако играете активно или ползвате камерата, очаквайте да търсите зарядно по-често. Всичко това е следствие от добрата оптимизация на енергопотреблението на софтуерно и хардуерно ниво чрез 7-нанометровия Kirin 980 и опции като намаляване на екранната резолюция. Батерията поддържа бързо зареждане при 40 вата с включеното в комплекта зарядно, което е изключително впечатляващо и на практика позволява да заредите телефона от 0 до 70% едва за 30 минути.

Заключение

Ако търсите всички актуални мобилни технологии и искате да ги получите в едно устройство, без съмнение това е Huawei Mate 20 Pro. Бързо жично и безжично зареждане, вграден в дисплея сензор за отпечатъци, 3D сензор за лицево разпознаване, водоустойчивост, OLED дисплей с висока резолюция, изобилие от оперативна и вградена памет, опция за безжично зареждане на други устройства, огромна батерия, високопроизводителен чипсет от последно поколение, възможност за светкавично изтегляне на данни през LTE и Wi-Fi мрежи, GPS приемник с повишена прецизност, тройна камера с 40MР сензор, телефото и ултра широкоъгълна оптика - всичко това, че и още е добавено в устройство с размери едва 72.3 х 157.8 х 8.6 мм.

Откъдето и да го погледнем това е впечатляващо постижение, с което само Huawei успя да се похвали през 2018 година. Създаването на толкова способен флагман изисква много усилия и китайската компания показа, че е готова да направи всичко необходимо по пътя към върха при продажбите на смартфони и актуалното й второ място в глобалната класация съвсем не е случайно. Mate 20 Pro е прецизно изработен, бърз и функционален, но все пак и той има слаби страни. Мнозина сигурно няма да харесат интерфейса EMUI, който макар и обновен вече показва възрастта си.

Камерата, дори и снабдена с новата и полезна ултра широкоъгълна леща, според нас се представя с една идея по-лошо от P20 Pro по отношение качеството на снимките, а освен това и функцията Master AI 2.0 понякога се престарава в опитите си да подобри заснетото. Имаме някои резерви и за необходимостта от новия формат за карти с памет. Някои от тези неща лесно може да се подобрят със софтуерен ъпдейт, а Huawei показа, че е готова да осигури бърза софтуерна поддръжка на флагманите си. Всичко това ни кара да очакваме с нетърпение да видим какви изненади ни е подготвила компанията в следващия флагман P30 Pro, който трябва да видим тази пролет.