И ръководството на Nokia 5250 се появи онлайн

И ръководството на Nokia 5250 се появи онлайн
Съществуването на модела Nokia 5250 вече не е тайна и след като попаднахме на няколко негови снимки в сайта на Nokia, пак там успяхме да открием и ръководството за ползване на телефона. От него не разбираме много за техническите характеристики на телефона, които все още са неизвестни, но все пак можем да узнаем, че има 2МР камера с фиксиран фокус, microSD слот, писалка, мултимедиен бутон, 3,5 мм аудиоизход и microUSB и освен това използва Symbian. Липсват обаче функции като GPS приемник, Wi-Fi или 3G възможности. Всичко това в комбинация с екрана с по-малък диагонал (предполагаме, че ще е около 2,8"-2,9") би трябвало да направи цената на Nokia 5250 изключително достъпна - вероятно ще се доближи до 100 евро. Надяваме се, че съвсем скоро ще разберем.

Ръководството на телефона можете да изтеглите от тук:
http://nds1.nokia.com/phones/files/guides/Nokia_5250_UG_bg.pdf (български)
http://nds1.nokia.com/phones/files/guides/Nokia_5250_UG_en.pdf (английски)

 • за мен именно възможността за писане на допълнителен софтуер, в от важност за смартфона, макар че и за "обикновените" джава телефони също се пише бая голямо количество програми
  sfan
 • У Nokia 5250 имеется 3,5-мм разъем для наушников и microSD-слот. Ну а таких привычных для современных смартфонов возможностей, как GPS и Wi-Fi, у него не предусмотрено. Мало того, нет даже поддержки сотовых сетей третьего поколения, только GSM/GPRS/EDGE. Все это позволяет предположить, что стоимость аппарат не превысит 100 евро. За екрана споменават 2.9"
  Glenfiddich
 • И стигаме до извода, че това е телефон под управелението на OS, но трудно би минал за смартфон.
  vladovn
 • Като прочетох дефиницията в wikipedia наистина може да се постави под въпрос колко смарт е този телефон. При положение, че съвременните не смарт телефони определено го отвяват като възможности. [Quote]A smartphone is a mobile phone that offers more advanced computing ability and connectivity than a contemporary basic 'feature phone[/Quote]
  board
 • [Quote]Защо да е правилно?[/Quote] Защото възможността да се пише софтуер за конкретната платформата, прави един телефон смартфон. Нямам престава какви са приложенията на Motomaxg, но вероятно и имало възможност да се пишат и някакви нейтив приложения.
  board
 • Евтин, като за Nokia смартфон? Щото навремето цената падаше до 700-800 едва на втората година след представянето на модела.
  A4i
 • предполагам по-евтин от Nokia 5228
  chilko
 • Е колко да е евтин? 200-300 лева? Погледнато ретроспективно няма да е много евтин. Например аз през 2006г. си купих FS Pocket Loox с 3,5 инча сензорен екран, Wi-Fi и SiRF III GPS за 500лв. в България.
  A4i
 • 200-250 евро мисля.че не е изключително ефтин:D
  rado243
 • всички забравят, че ще е изключително евтин. за очакваната цена е напълно адекватен.
  chilko
 • Е, смарт си е - няма как да не е, само че е актуален за 2004-2005 година. Тогава бяха модерни джобните компютри (PPC) с 3,5/4 инчови екрани и 600MHz Intel XScale процесори, както и смартфони от класа на HTC/Qtek S100/200.
  A4i
 • А Bada защо не броите за ОС? Тя има голям потенциал, нищо, че е само на Самсунг.
  perni4an4e
 • Защо да е правилно? Като няма приложения за motomaxg, това да не би да я изключва от графата OS и съответно моделите които я ползват не са смартове ли? @rado243 [Quote]Че, кой брои джава вече за ОС. То след време и симбиан никой няма да брои за ОС ако продалжават да творят нискобюджетни смартчета [/Quote] Именно, по тая логика този модел смартфон ли е, питам аз за пореден път?
  vladovn
 • [Quote]За нея няма приложения освен java и по твоята логита това не е OS, а v8 не е смартфон...[/Quote] Че, кой брои джава вече за ОС. То след време и симбиан никой няма да брои за ОС ако продалжават да творят нискобюджетни смартчета :D
  rado243
 • Разделението спрямо инсталирането на софтуер е правилно. Въпроса в случая е като няма 3G,Wi-FI,GPS какъв повече софтуер ще можеш да си качиш на това телефонче. В смисъл като махнеш навигация и приложения използващи нет, ти остават игрички и глупави програмки, които не се различават много от java...
  board
 • S40 и A2 са също мобилни OS, защо не ги броите. Имат си и процесор и рам. Почти всички приложения ги има и в java и те могат да се инсталират. Eто например Yendo, значи той е по - малко смартфон от този модел ли? Ако определяме една OS, само по възможността да се инсталират, къде изпускаме например motomaxg? М? За нея няма приложения освен java и по твоята логита това не е OS, а v8 не е смартфон...
  vladovn
 • Тук навлизаме в една полемика, която и преди е възниквала във форума. Мобилни ОС са: Symbian, Android, Windows Mobile, Maemo, Palm OS. На тях може да се инсталира много и различен софтуер. Телефоните с тези OS са смартфони. Несмартфони са примерно Nokia с платформата S40, Сони Екриксон с платформата A20 и др. На тях не може да се инсталира друг софтуер, освен джава. Това е основната разлика между операционните системи и "обикновените" платформи.
  fashion_m
 • няма възможността да инсталира различен софтуер от джава, са симбиан дори и 1 има доста доста софтуер инак да като характеристики, монтето е по-добър
  sfan
 • И сега ако ми дефинираш OS за мобилен телефон ще бъде чудесно. Какво толкова няма Monte спрямо този модел? Защо Monte не е смартфон?
  vladovn
 • Необходимо и достатъчно условие един телефон да се определи като смартфон, е наличието на ОС. Друг е въпроса, че може да има несмартфони с по-добри характеристики.
  fashion_m