IBM разработва нови батерии без тежки метали

IBM разработва нови батерии без тежки метали

Голяма част от съвременните технологични продукти разчитат на батерии, но природните ресурси за производството им са ограничени. Това е и една от причините поради, които е наложително да бъдат открити нови решения в тази област. Едно такова решение предлагат учените от IBM Research, които са разработили батерия, чиито основни съставки могат да бъдат извлечени от морска вода.

В момента за литиево-йонните батерии освен литий се изискват тежки метали като кобалт, манган и никел, които се добиват от мини и са опасни, както за околната среда, така и за миньорите. Както споменахме, тези метали са изчерпаеми и запасите на някои от тях могат да привършат скоро заради все по-голямото им търсене.

И така стигаме до решението на отдела на IBM Research, в който са открили заместващи материали за кобалта и никела в катода на батериите, както и нов течен електролит с по-висока пламна точка. Комбинацията от новите материали ограничава появата на литиеви дендрити, които представляват островърхи образувания в батериите и могат да предизвикат къси съединения.

Според учените батериите от този нов тип ще могат да постигат по-висок капацитет спрямо настоящите решения, а за зареждането им до 80% от капацитета ще са необходими пет минути. Освен това те ще са по-ефективни и по-евтини за производство. IBM Research ще си сътрудничи с външни компании, включително с Mercedes-Benz Research and Development за допълнително развитие на технологията. За съжаление до появата на новите батерии на пазара ще изминат поне няколко години.

Източник: IBM

  • Батериите са последния проблем.., проблема идва от това, че хората са прекалено много (1960г. ~3 милиарда, 2019г. ~8 милиарда), а другия проблем е, че човека е "разумно същество" и за това е на принципа "колкото повече, толкова повече"!
    TrEnIoRa
  • Интересно как тази статия остана без коментар. Това ако се случи, ще е най-голямата иновация в света на технологиите за последните години. Тези тежки метали са убийствени за абсолютно всички и всичко по цялата верига - от миньорите, до производството, после до повишения риск за употреба (Note7) до напълното изкарване на батерията от употреба или рециклирането ѝ. Изглежда доста обещаващо, да видим...
    mishobehar