IBM създаде работещ 7-нанометров чип

IBM създаде работещ 7-нанометров чип

Въпреки че свързваме напредъка при чиповете главно с името на Intel, най-интересната новина по тази тема напоследък дойде от IBM. Синият гигант обяви, че е успял да преодолее редица технологични пречки, за да създаде работещи чипове, произведени по 7-нанометрова технология. Най-модерният процес в момента е 14-нанометров и засега той се използва от ограничен брой производители – сред тях са Intel и Samsung.  Следващата стъпка е преход към 10 нанометра. Допълнителното редуциране на производствената технология се оказва предизвикателство, заради физическите свойства на силиция.

IBM в сътрудничество със Samsung, GlobalFoundries и други партньори от международен консорциум успява да се справи с проблемите като заменя чистия силиций със сплав от силиций и германий, за да се подобри мобилността на електроните в миниатюрните транзистори. За да се отпечатат микроскопичните схеми е използван и EUV (Extreme Ultraviolet) литографски процес. Според IBM целта е да се създадат схеми, чиято площ е намалена с 50% в сравнение с 10-нанометровия процес, който ще бъде въведен догодина.

Не е изключено Intel също да е готова с подобна разработка, но просто не го разгласява. Компанията има повече хора от всяка друга, които работят по подобрения в чиповете, но много пъти през последните години плановете й изоставаха от графика по различни причини, което я направи много по-предпазлива по отношение споделянето на информация за нови проекти с широката общественост. Конкуренцията в тази област със сигурност е добра, тъй като ще продължи да поддържа валидността на закона Мур – според него на всеки 18 месеца броя на транзисторите в един чип се удвоява.

Фактът, че подобна разработка идва от различна от Intel компания означава, че цените могат да останат по-ниски, а освен това инвестицията в нови технологии ще се увеличат. За комерсиализацията на новите чипове ще трябва да изчакаме още няколко години, но когато се появят те ще са по-малки, по-мощни и с по-ниска консумация на енергия. IBM съобщава, че ще лицензира технологията на GlobalFoundries, Samsung и други производители.

Източник

 • За тази литография основен проблем е екзотичният източник на крайна ултравиолетова светлина.
  A4i
 • Пикометри (има такъв размер atx), после фемтометри. Още са нанометри. Първо да видим какво ще направят GloFo със SiGe, че точа зъби за gpu с такава литография и hbmII памет. (е... CCC също малко да се постегне) :D :D :D
  vladovn
 • По малката единица е пико означава се с р .
  sgs_maniak
 • Някой има ли идея, един ден като стигнат до 1 нанометър, на къде повече ще продължат?! Минус 1 нанометър ли ще се казва или как?!
  Wallker