iFixit разглоби MacBook Pro (2016) и откри интересни неща

iFixit разглоби MacBook Pro (2016) и откри интересни неща

Екипът на популярния сайт iFixit вече успя да разглоби новия 13-инчов MacBook Pro (без OLED лента), който е базовият модел в новата серия лаптопи на Apple и идва само с два USB-C порта на цена от 1499 долара. Погледът към компонентите разкрива, че батерията на устройството е намалена с 25% до 54,5 Wh, но въпреки това компанията обеща до 10 часа на автономна работа. Имайте предвид, че батерията е здраво фиксирана с лепило и подмяната й не е лесна работа. От сайта са открили още нови гумени тампони за говорителите, което вероятно е с цел да се намалят вибрациите, тъй като те са значително по-мощни.

Защо 5G мрежата на А1 стана 5G ULTRA

Защо 5G мрежата на А1 стана 5G ULTRA

Оказва се, че SSD паметта може лесно да се свали, защото не е запоена за дънната платка, но тя ползва разработен от Apple контролер, така че засега потребителите не могат да я подменят с друга. Оперативната памет обаче е запоена и не подлежи на увеличаване. Вградена в основната платка е и картата, която осигурява WiFi и Bluetooth възможности, но в предишното издание това не беше така. Както обикновено Apple не улеснява потребителите в отварянето на лаптопите и устройството получава оценка от iFixit едва 2/10 по отношение възможността на самостоятелен ремонт.

Източник: iFixit

 • И какво се оказа, не само че не работят всички портове на пълна скорост, но не са и съвместими с всички Thunderbolt 3 у-ва. [Quote]Apple has chosen to prevent Thunderbolt 3 devices using currently available controller chips from Texas Instruments from enumerating and functioning on the 2016 MacBook Pros. All current Thunderbolt 3 peripherals which use this controller chip are incompatible with the new 2016 Thunderbolt 3 MacBooks.[/Quote] [Quote]The version of OS X on the new MacBook Pros (late 2016) will not work with existing Certified Thunderbolt 3 docks and adapters (released prior to November 2016). These existing devices use Intel’s Thunderbolt 3 chipset (Alpine Ridge) in combination with the first generation of TI USB-C chipset (TPS65982).[/Quote] [Quote]Apple requires the 2nd generation TPS65983 chipset for peripherals to be compatible. Certification of solutions across different device types is still in-progress for this 2nd generation chipset.[/Quote]
  PoceH_BS
 • Да, бе, знаем ги тези приказки. Как пък не ти писна да го повтаряш? Така и не разбрах защо моето разбиране за липсата на Thunderbolt 3 поддръжка от едната страна да е грешно, впрочем? Виж, междувременно успя да напишеш роман за това как другите са глупави, ама вече никой ен ги чете, че станаха към 200 тома.
  muamamu1
 • Мдам, обичайното, като нямате аргументи и факти минавате на лични нападки, жалка история... (no)
  PoceH_BS
 • Всички тези неща се случват единственно и само в болното ти въображение. Сбогом, отивам да се мъча на 12 ядрения си мак, че семейство храня, през това време ще преосмислям дали да не го ъпгрейтна с 4 ядрен лаптоп, но естественно не мак, защото той е ограничен (а и аз самия до този момент, преди да ме просветлиш), та той има само 16гб рам, да имаше 32 гб всичко щеше да е различно, а представи си 64...
  mr_j
 • [Quote]Виж сега, да ти го обясня просто, лаптопа не става за 3д работа, особенно ако си про, а ако си про - имаш уъркстейшън.[/Quote] Може да се използва без проблем за 3D обработка и ако не беше изкуствено ограничен без проблем щеше да замества и уъркстейшъна, само с включването на голям и качествен монитор към него, но както казах и на Сладурко - Всеки (свиква) с ограниченията си. [Quote]или трябва да ти направя схема?[/Quote] Каква схема като ти не можеш да осмислиш елементарно нещо което съм написал - ЕДИН процесор с 4 физически (8 логически) ядра може да бъде по-производителен (бърз) от такъв с 8 физически (16 логически) ядра. Примери няма да ти давам за да не си затормозяваш излишно.
  PoceH_BS
 • Виж сега, да ти го обясня просто, лаптопа не става за 3д работа, особенно ако си про, а ако си про - имаш уъркстейшън. Лаптопа замества уъркстейшъна единственно в полеви условия, така че не ми говори за компромиси, и кой се задоволявал с малко. Ти ми говориш как по-малко ядра бил по-бърз от повече ядра, вземи си виж писанките. 2х6=12 ядра (24 трейда), 4 (8 трейда), разбираш ли защо споменавам, че ми липсват повече ядра на лаптопа или трябва да ти направя схема?
  mr_j
 • То се вижда кой е технически неграмотен или викаш 4 и 2x12 (24) е все едно и също... Доообре... :D:D:D
  PoceH_BS
 • ха ха ха, ти абсолютен въздух под налягане!
  mr_j
 • [Quote]Казвам - 16 гб. рам за лаптоп е повече от достатъчно, проверено в реален бой, няма какво да разтягаме локуми.[/Quote] Достатъчно за хора свикнали да се примиряват с ограничения, проверено многократно в реалния живот. [Quote]От твърденията ти да разбирам, че 2х6 ядрените ми ксеони са по-бавни от 4 ядрения ми i7 лаптоп[/Quote] Амам вие верно ябълковидните фенове нямате цифрите и фактите за нищо! Написъл съм конкретно за еднопроцесорна система с 4 физически ядра с/у такава с 8. Ти къде отиде да сравняваш ябълки с круши не ми е ясно! [Quote]Ти верно си много голям дървен философ, даже не знам защо се подлъгах да се включвам отново на хорото ти.[/Quote] Ама вие верно сте технически неграмотни и на вас не трябва да ви се пишат технически неща за да не се обърквате... :D
  PoceH_BS
 • Казвам - 16 гб. рам за лаптоп е повече от достатъчно, проверено в реален бой, няма какво да разтягаме локуми. От твърденията ти да разбирам, че 2х6 ядрените ми ксеони са по-бавни от 4 ядрения ми i7 лаптоп (woo). Ти верно си много голям дървен философ, даже не знам защо се подлъгах да се включвам отново на хорото ти. Имаш ли идея 8 трейда, срещу 24 трейда каква огромна разлика е когато рендваш...
  mr_j
 • В новите макове от Епъл използват NVMe:
  PoceH_BS
 • Нещо ти е объркан словореда и не знам дали съм те разбрал правилно, но големите файлове на фотошоп, аутокад, мая и т.н. заемат една и съща памет при МакОС и уиндоус с малката разлика, че Win 7 x64 (например) може да освободи всичката налична физическа РАМ памет, като остави за себе си само 250МБ. При МакОС е 400МБ. Тука не можеш да кажеш, че МакОС е оптимизиран и т.н. както при сравнението иОС / Андроид. [Quote]единственно ми липсват повече ядра понякога.[/Quote] Тук е много относително, кое поколение са, колко КЕШ имат, колко инструкции за такт обработват и т.н. Съвсем нормално е един 4 ядрен да има по-добра еднонишкова и/или многонишкова производителност от 8 ядрен и в крайна сметка да е по-бърз.
  PoceH_BS
 • Моят mac pro 32 е с gb рам съм и не ми се налагало да мисля за още - 3D, After Effects. След 10.9 има прекрасен мениджмънт на паметта, имах един еър с 2 gb, който се държеше отчайващо, след ъпдейт работи страхотно. Уиндолс също работи добре с 32 gb ram. MacBook Pro-то е с 16 gb ram, отново 3D, After, Photoshop, монтаж и цветови корекции, естественно е ползвано основно в полеви условия, работи страхотно, единственно ми липсват повече ядра понякога.
  mr_j
 • Има един проблем при преминаването към по-малък тех.процес, добива на отделните годни чипове намалява.
  Rosen Petkov
 • [Quote]Всеки път се намалява технологията(nm). Всеки нов процесор е по-евтин за производство от стария за Intel. Повече кристали на същата площ се получават.[/Quote] Получават се повече Транзистори на същата площ кристал, иначе е ясно, че за пари е всичко. Законът на Мур гласи: всяка година ще продаваме едно и също нещо, намалено по размери(за по-малки производствени разходи) и с различно написани драйвери, а баламите ще купуват и ще викат "евала".
  TrEnIoRa
 • Ето едно друго мнение за продуктите на Apple, и как мисли за потребителите си. Конкретно за новия MBP, но е валидно и за другите. Хардуерът много бързо се сменява. Intel последните няколко години вади нов процесор на около 9 месеца. Основно се сменява означението, и се дига бързодействието с 1-5% ( последното поколение е даже по-бавно от старото). Другото е по-важно. Основно се прави за печалба. Всеки път се намалява технологията(nm). Всеки нов процесор е по-евтин за производство от стария за Intel. Повече кристали на същата площ се получават. За потребителите основния ефект е намаляване малко на потреблението. Какво се получава на практика. За Intel не е изгодно да произвежда стари процесори. При появата на пазара, новият е с цената на стария, а стария леко се намалява. Това е няколко месеца. След това стария става по-скъп, често два пъти. Това принуждава пазара да мине на новите процесори. За Intel печалбата е по-голяма от новия (по-малка цена за производство). Конкретно при MBP, процесора е две поколения назад спрямо сегашните. Intel поддържа някакви складови наличности, но те не са безкрайни. Apple е използвала всички резерви и изостанали бройки по складовете. Ако искат да продължат да произвеждат със стария хардуер, ще трябва да се произведат нови количества. Нормално Intel им е обявил цена да им отреже главата, те въобще не искат да правят толкова стар процесор (с по-малка печалба). Apple или трябва да произвеждат продукт с по-малка печалба (производствената цена се дига заради стария хардуер) или трябва да минат на ново поколение за да си запазят печалбата на бройка. И след като са продали всички изостанали бройки, по всички складове, Apple ще трябва да направят нов модел. И се бият в гърдите, че мислят за потребителите си. И потребителите лапат мухи и им целуват налъмите. Отворете произволен сайт с цени на процесори, и ще разберете, че всичко това е истина. Apple въобще не ги интересуват потребителите им. Гони се печалбата. Щом почне да пада, се прави нов модел, защото е по-евтин за производство. Примерно друго, за портовете на MBP. USB линиите излизат обикновено от чипсета (или от спомагателен чип към чипсета, обикновено пак на Intel, вървят в комплект), и се изкарват директно да порт. Всички други портове ( SDcard, HDMI,…) минават през чип. Всичко това е съкратено, за по-голяма печалба.
  StefiMo
 • @[B]Apple_fan[/B] [Quote]Ами да, то и Голфа си върви идеално. Защо да се дават повече пари за по-скъпа[/Quote] С малката разлика, че с парите които ти ще дадеш за Голфа (MacBook Pro в случая), ще може да се купи Ламборджини, Ферари (Dell, HP) и т.н. @[B]sladyrko[/B] [Quote]с офиално изказване от Apple, че това е било за пестене на енергия.[/Quote] Изказването съм го чел, абсолютно неадекватно е (разликата м/у 16 и 32 щеше да бъде 1-2 W), както и обяснението на [B]muamamu1[/B] за USB-тата които не работят на пълна скорост. [Quote]Винаги повече е по-добре, но с това идва по-малко батерия и по-висока цена.[/Quote] Това е на 200% вярно само за продуктите на Apple, при останалите няма такива безбожни надценки за елементарни компоненти (като паметта в случая). [Quote]Да не забаравяме, че устройствата на Apple особенно ПРО версията е за фотографи, музикални продуценти и филмови глупости. От тука само 3-тото има нужда от повече рам, останалите и с 4ГБ биха работили без проблем.[/Quote] Казваш, че всички останали ПРО-та които се занмиават с AutoCAD, Blender, Maya и т.н. - кучетата ги яли? Доообре... :D [Quote]Повечето хора винаги искат повече, без да има нужда.[/Quote] Това не е вярно. Винаги е по-добре да имаш повече възможности и да ги използваш когато имаш нужда, отколкото да си ограничен и да се примиряваш с ограниченията. [Quote]Но всеки с критериите си.[/Quote] Но всеки с ограниченията си. ;)
  PoceH_BS
 • Именно Pro потребителите искат портове, Рам и изчислителна мощ. С новия лаптоп им казаха, да го духате, обикновените потребители искат шарена лентичка. Поне да бяха махнали името Про, че става смешно...
  abando
 • Има статии от големи сайтове с офиално изказване от Apple, че това е било за пестене на енергия. Колко е вярно те си знаят. Винаги повече е по-добре, но с това идва по-малко батерия и по-висока цена. За това което се ползва Лаптоп би трябвало да е предостатъчно. Да не забаравяме, че устройствата на Apple особенно ПРО версията е за фотографи, музикални продуценти и филмови глупости. От тука само 3-тото има нужда от повече рам, останалите и с 4ГБ биха работили без проблем. Затова пък който иска повече може да си купи Кошчето им за боклук. Като за преносим компютър според мен е предостатъчно. Но всеки с критериите си. Повечето хора винаги искат повече, без да има нужда. Лаптопи, телефони, телевизори, общо взето всяка техника... :)
  sladyrko
 • Кажи с ръка на сърцето, че не съм прав! Общите приказки ги остави.
  PoceH_BS