Intel е близо до придобиването на Moovit (обновено: вече е факт)

Intel изглежда е в процес на напреднали преговори за закупуването на израелския разработчик на популярното приложение за навигация в градския транспорт – Moovit. Информацията идва от сайта Calcalist, а стойността на сделката може да е 1 милиард долара. На този етап няма официално потвърждение от двете компании.

Calcalist цитира запознати източници, според които сделката е съвсем близо до приключване. Безплатното приложение Moovit предоставя услуги в 102 държави и има над 775 милиона потребители. Компанията е събрала 133 милиона долара в инвестиции, включително от Intel, BMW iVentures и Sequoia Capital.

Intel има значителни инвестиции в Израел, като компанията придоби доставчика на технологии за автономни автомобили, Mobileye за 15.3 милиарда долара през 2017. Друга придобивка на компанията е Habana Labs, която се занимава с разработката на технологии с изкуствен интелект. Стойността на тази сделка е 2 милиарда долара.

Източник: Calcalist

Ново

Придобиването вече е официално. Intel обяви, че закупува Moovit за около 900 милиона долара и посочи, че това ще приближи притежаваната от нея Mobileye до осъществяването на нейния план за превръщане в завършен доставчик на решения за мобилност. След финализиране на сделката Moovit ще се присъедини към Mobileye, но ще запази своето име и съществуващи партньорства.

Intel посочва, че след придобиването Mobileye ще може да ползва транспортните данни на Moovit за оптимизиране на своите предиктивни технологии, които са базирани на потребителското търсене и трафичните модели, а освен това ще получи достъп до база данни с над 7500 ключови пътни агенции и оператори.