Intel прекратява работата си по чипсети за смартфони

Intel прекратява работата си по чипсети за смартфони

През последните няколко седмици Intel влезе в новините не само с по-слабите от очакваното финансови резултати за последното тримесечие, но и с решението за преструктуриране на компанията и насочването й към сектори с потенциал за бъдещ ръст, каквито са пазарите за центрове за данни/сървъри и за мобилна комуникация (5G). Компанията ще изпълни това като промени своите продуктови линии и оптимизира броя на работната си ръка, което ще доведе до съкращаването на 11% от служителите до средата на следващата година.

Intel се кани да промени драстично и своите планове при смартфоните, което е свързано с прекратяване работата по очакваните платформи Broxton (за телефони и таблети) и SoFIA, а това на практика засега ще извади компанията от пазара на чипсети за смартфони. Това се явява и най-мащабната промяна в мобилната стратегия на процесорния гигант през последните години, която илюстрира свиване на амбициите за по-сериозно присъствие на мобилния пазар. Опитите на Intel да стане един от големите играчи на пазара за смартфони удариха на камък и от новината става ясно, че компанията е готова да се откаже от ролята си на догонващ.

Все пак категоричността на решението е изненадаща тъй като то идва малко преди старта на продажбите на продуктите в серията Broxton. В същото време линията Atom ще продължи да съществува, но предстои да разберем в каква посока ще се развие щом няма да се ползва и в смартфони. Новата насока в стратегията на Intel ще даде възможност на ARM да се разпростре безпрепятствено и завземе целия пазар на чипсети за смартфони, който и без това досега доминираше категорично.

Източник: AnandTech

  • Не ми се вярва да спрат производството на евтини процесори за евтини устройства, сигурно ше ги заменят с друга серия. Ако обаче стане така и изведнъж цените отново скочат, не се и съмнявам, че се купуват от милиони малоумници, които ТРЯБВА да се похвалят с нови придобивки. Храни звяра, пък после реви, че яде много.
    muamamu1