Intel се кани да сложи край на сменяемите процесори

Intel се кани да сложи край на сменяемите процесори
През последните дни от различни източници се появи нова информация, подкрепяща слуховете, че с излизането на 14-нанометровата архитектура Broadwell, Intel възнамерява да премине от използването на LGA (land grid array) към BGA (ball grid array) начин за монтиране на чиповете. С две думи, процесорите за настолни компютри вече ще бъдат запоени към дънните платки подобно на лаптопите и таблетите и няма да могат да бъдат заменени от потребителите, както това е възможно сега.

Новата архитектура трябва да излезе на пазара догодина, а преходът към новия начин на монтаж е бил потвърден за ZDNet от различни производители на компютърни компоненти, включително и такива, правещи дънни платки. Потвърждение са получили и от сайта SemiAccurate. От гледната точка на Intel промяната ще означава повече контрол върху пазара на дънни платки, но от друга, производителите на такива компоненти се страхуват за бъдещето на бизнеса им в средно- и дългосрочен план. Огромният избор от дънни платки, от които да подбират потребителите и компютърните ентусиасти, желаещи да сглобят собствен компютър, скоро може да стане спомен от миналото.

Промяната може да се окаже добра за OEM производителите на компютри, тъй като ще намали производствените им разходи, а освен това тя ще стимулира потребителите да купуват нови устройства, а не просто да надграждат съществуващите, както това се случва сега. Този ход ще означава и край за бизнеса на десетки компании, осигуряващи продукти на компютърните ентусиасти, които се занимават с модифициране и ъпгрейди на системите им. Интересно е, че според SemiAccurate, наследникът на Broadwell, наречен Skylake, отново ще върне цокъла като начин на монтаж на процесорите, но това ще бъде за краткото време на 1-2 процесорни поколения.

Модулните настолни компютри, такива, каквито ги познаваме, ще продължат да съществуват още няколко години, но тенденцията определено е към по-засилена интеграция и елиминиране на отделните компоненти, до които потребителите имат достъп. Това вече се забелязва при смартфоните и таблетите, които в един чип интегрират различни функции и компоненти (процесор, графичен ускорител, памет, безжични възможности и т.н.), което води до пестенето на място и до по ниска консумация на енергия.

http://www.zdnet.com/intel-preparing-to-put-an-end-to-user-replaceable-cpus-7000008024/
http://arstechnica.com/gadgets/2012/11/like-it-or-not-nonreplaceable-cpus-may-be-the-future-of-desktops/

 • В работата масово на едни видеокарти BGA спойката е проблем и на всички чипа се отлепва.
  nmnikolov
 • [Quote]Въвеждайки тази практика, Intel си осигуряват повече приходи. [/Quote]На пръв поглед, да. Или поне това е желанието им. На втори поглед, обаче може да се окаже атрактивен автогол. Поне аз не виждам логиката в дългосрочен план. Тези, които имат поостаряла конфигурация, няма да могат да ъпгрейднат CPU-то по друг начин, освен да закупят ново дъно. Ако архитектурата е на няколко години, шансът да намерят съвместимо (с RAM или друг компонент) дъно, точно с топ-процесора от съответната линия ще е направо нулев. Тези, пък, които са по-претенциозни, купувайки/асемблирайки нова конфигурация - ще имат доста ограничен избор в магазините, които я предлагат. Вместо да избират измежду 20-на магазина за дъното и процесора, ще имат на разположение примерно 2-3 продавача. От страна на производителите на дъна пък нещата ще отидат съвсем на зле, въпреки, че уж би трябвало да се купува ново дъно при всеки CPU ъпгрейд... Винаги съм бил фен на Intel, но при доброто им пазарно положение този ход за мен лично е нелогичен и самонадценяването им ще има негативни последици и за тях и за клиентите.
  Sage
 • Проблема при преминаването от LGA към BGA е че процесора е залепен на дъното и при прегряване следва отлепването му и последваща смяна на цялото дъно. Всеки който е имал видео чип залепен на самото дъно знае за какво става дума. Другото неприятно нещо е че няма да може да се ъпгрейдва процесора, а ще трябва цялото дъно. Алчността няма граници:X
  mamuta70
 • Реално погледнато в момента Intel нямат конкуренция. AMD се бори със зъби нокти за оцеляването си, а ще мине време докато компании като ARM предложат нещо рентабилно, което да се сложи в Desktop PC...
  Wishmak3r
 • Може и потребителите да сменят Интел, няма начин конкуренцията да изостане (no)
  sabin_zaimov
 • Когато една фирма стане монополист, развитието силно се забавя.
  FrostNixon
 • Дори бих казал, че абсолютно очаквано с оглед инвестицията на Intel за 14nm-та технология. Нормално е да искат да увеличат приходите си и аз лично ги приветствам, за да може да се развиват новите технологии.
  WolfDale
 • Неприятна новина, но не бих казал, че и неочаквана. Въвеждайки тази практика, Intel си осигуряват повече приходи.
  Wishmak3r