Intel ще придобие 15% от HERE

Intel ще придобие 15% от HERE

През лятото на 2015 година Nokia продаде своето подразделение за цифрови карти и навигационни технологии HERE на германските производители на автомобили Audi, BMW и Daimler за 2,55 милиарда евро, но новите собственици продължиха да търсят компании, желаещи да споделят инвестицията им. Те вече могат да се похвалят със значителен успех, защото днес стана ясно, че Intel ще придобие 15% от компанията срещу неуточнена сума.

Процесорният гигант възнамерява да си партнира с HERЕ в създаването на концептуална архитектура, поддържаща обновяването в реално време на карти с HD резолюция, които ще се ползват за управлението на автономни автомобили. Системата ще може да определи позицията на превозните средства с точност до сантиметри, което е от изключително значение за надеждното автономно движение, а в тестовете й ще се включат Audi, BMW и Daimler. Intel възнамерява заедно с HERE да проучи и възможностите по отношение на интернета на вещите и машинното обучение.

В края на миналата година стана ясно, че 10% дял от HERE ще придобият китайските компании NavInfo и Tencent и сингапурският фонд GIC. Китай инвестира сериозно в електрическите и в автономните превозни средства, а освен това скоро ще задмине Щатите като най-големия пазар на премиум автомобили, което кара германските производители да търсят партньори в Азия. Сделката между HERE и Intel се очаква да приключи през първото тримесечие на тази година, а тази с китайския консорциум би трябвало да завърши през първата половина на годината.

Източник: HERE (1), (2)