Intel задмина Samsung при продажбите на полупроводници

Спадът в пазара на полупроводници за смартфони и корпоративни сървъри доведе до промяна на пазарния лидер. Според данни на IHS Markit Intel са успели да изпреварят Samsung по продажби през четвъртото тримесечие на миналата година. Това се случва за първи път от пет тримесечия насам. През отчетения период Intel са реализирали продажби на полупроводници в размер на 18.4 милиарда долара, докато Samsung отчетоха 15.8 милиарда долара.

Интересното в случая е, че и двете компании бележат спад в приходите от този сегмент спрямо третото тримесечие. При Intel обаче свиването е с 2.3%, докато при корейците намалението е с цели 24.9%. Според Рон Елвангер от IHS Markit до ситуацията се е стигнало, защото Samsung са много по-зависими от продажбите на памети от Intel. Именно поради това драматичният спад при мобилните телефони е имал сериозни последствия за корейската компания. Елвангер също припомня, че пазарът на памети се е свивал за последен път по време на световната икономическа криза през 2008 година.

Въпреки резултатите за тримесечието Samsung все пак са глобален лидер за цялата 2018 година. Корейците са отчели ръст на годишна база с 20.3% и са реализирали продажби в размер на 74.6 милиарда долара, докато Intel са регистрирали ръст с 13.4% до 69.9 милиарда долара. Огромната разлика при структурата на продажбите на двете компании е, че при Samsung паметите заемат дял от 87%, докато при Intel той е само 6%.

Източник: DigiTimes