iOS 13 идва с тъмна тема и много промени

iOS 13 идва с тъмна тема и много промени

Apple осигури първите детайли за следващото основно издание на iOS, което носи номер 13 и включва много промени и оптимизации. Една от основните новости е добавената тъмна тема, която е достъпна навсякъде в системата и във всички нативни приложения, за да подобри видимостта при намалена околна осветеност. Функцията е налична и за външните приложения и може да се настрои да се включва и изключва автоматично или в зададено време.

Приложението Photos разчита на функции за машинно обучение, за да сортира цялата галерия и да подбере най-добрите снимки и да скрие останалите. Добавката може да покаже най-важните събития от зададен ден, месец или година, а освен това интелигентно организира цялото мултимедийно съдържание за по-лесно разглеждане и откриване на важните неща. Редакторът на изображения също се е сдобил с нови инструменти за контрол на ефектите, а освен това повечето функции за редакция вече са налични и при обработката на видео.

С iOS 13 в приложението за камерата е възможно да се правят корекции на светлинните ефекти в портретен режим, така че можете лесно да местите виртуалните източници на светлина. Наличен е и нов режим на име High-Key Mono за получаване на монохромни портрети.

Apple добавя и нов защитен режим за вписване в приложения или сайтове. Вместо да ползват акаунти за социални мрежи или пък да попълват дълги форми, потребителите могат просто да се впишат с техните Apple ID, а Apple ще предпази тяхната информация, като осигури на разработчиците уникален идентификатор. Ако се изисква име и e-mail, потребителите могат да предпазят данните си, като осигурят произволно генериран адрес. Вписването с Apple ID позволява оторизиране с Face ID или Touch ID и има двустъпкова система за верифициране.

Apple Maps също получава интересна нова функционалност. За начало основната карта е изградена от нулата, а Apple обещава по-добро покритие на пътищата, по-добри данни за пешеходци, по-прецизни адреси и по-детайлни изображения. Новата карта е налична в избрани градове и щати, а до края на годината би трябвало да покрие САЩ, преди да обхване повече страни догодина. Apple Maps се е сдобила и с версия на Google Street View.

Сред другите промени в iOS 13 са обновено приложение Reminders с повече функции за създаване на напомняния; Messages може автоматично да споделя името и снимката на потребителя; Memoji с повече опции за персонализация; нов и по-естествен глас за Siri; нов интерфейс за CarPlay; HomePod може да разпознава гласовете на различните членове на домакинството; възможност за споделяне на звук от iPhone или iPad с приятел чрез доближаване на втори чифт AirPods до устройството и нов гласов контрол на iPhone, iPad или Mac.

Откриваме още опция за въвеждане на текст чрез жестове върху клавиатурата; по-лесно редактиране на текст; Files поддържа споделяне на папки с iCloud Drive и достъп до файлове на външни носители като SD карти и USB памет, а освен това са направени подобрения в производителността на цялата система с по-бързо отключване чрез Face ID. Тестовата версия на iOS 13 вече е налична за разработчици, а по-късно този месец ще има публична бета за всеки желаещ да я изпробва на адрес beta.apple.com. Новите софтуерни функции ще са налични през есента за iPhone 6s или по-нови модели и ще са достъпни с iPadOS за iPad Air 2 и по-нови, всички модели iPad Pro, iPad 5th generation или по-нови и iPad mini 4 и по-нови.

Източник: Apple

Оферти на деня

  • Какъв мерак, някой да ми сортира снимките, че и да крие някои. Аре моля.
    gogulef