Знаковите телефони на 2017 година

iPhone X предложи много нови за Apple технологии и показа накъде ще се развива продуктовата серия на компанията. Устройството осигури OLED дисплей върху цялата предна част на корпуса, добави технологията Face ID, въведе управление чрез жестове и включи поддръжка за безжично зареждане.

Samsung Galaxy S8 донесе радикална промяна в дизайна като предложи издължен двустранно извит дисплей с намалени рамки, а освен това осигури скенер за ириси, виртуалния асистент Bixby, UBS-C интерфейс и поддръжка за докинг станцията DeX. Сензорът за отпечатъци на гърба обаче беше труден за употреба.

 

Nokia 8 се оказа първото устройство от висок клас на HMD Global с познатата марка. Телефонът предложи утилитарен дизайн с метален корпус, 5.3" дисплей, чипсет Snapdragon 835 със специално охлаждане и двойна 13МР камера с оптична стабилизация. По-късно се появи и подобрената версия Nokia 8 Sirocco.

Xiaomi Mi A1 на практика е ребрандирана версия на модела Mi 5X, но се оказа първото устройство на китайската компания в програмата Android One, така че осигури чиста версия на Android на мястото на MIUI. Смартфонът предложи бърз хардуер и качествена изработка и получи много добър пазарен прием.

Huawei P10 ни спечели не само с възможността да се вземе в избрани заедно с Pantone Colour Institute цветове, а и със своята двойна основна камера с оптична стабилизация, която комбинираше 12МР RGB с 20МР монохромен сензор. Устройството предложи и сензор за отпечатъци, който служеше за навигация в интерфейса.

LG G6 предложи 5.7" 2:1 IPS дисплей с намалени странични рамки, но компанията реши да го оборудва с по-стария чипсет Snapdragon 821. Добавена беше и двойна основна камера с два 13МР сензора - единият имаше оптична стабилизация и светла бленда, а другият беше снабден с ултра широкоъгълна оптика.

HTC U11 замени металния корпус на HTC 10 със стъклен груб, но вгради в страничната рамка сензори за натиск за управление на различни функции. Моделът не изневери на мултимедийния фокус и осигури висококачествена 12МР камера със стабилизация, стерео говорители и 4 микрофона за запис на 360-градусов звук.

Google Pixel 2 XL продължи развитието на серията Pixel, а производството му беше поверено на LG. Моделът осигури 6.1" 2:1 OLED дисплей, бърз чипсет Snapdragon 835, сензори за натиск в страничната рамка, по-голяма батерия и 12МР камера с оптична стабилизация и специален чип за ускоряване обработката на изображенията.

Moto Z2 Play отново осигури съвместимост с модулната платформа на Motorola и предложи метален корпус с подобрен дизайн спрямо своя предшественик. Моделът пак заложи на чипсет от среден клас и ни предостави OLED панел, а освен това и камерата беше подобрена. Капацитетът на батерията обаче беше намален.

С Huawei Mate 10 Pro дебютира чипсетът Kirin 970, който добави специален блок за ускоряване на задачите с изкуствен интелект. Устройството осигури нов дизайн от метал и стъкло, 6" 2:1 OLED дисплей, голяма батерия и двойна камера (12+20МР) с оптична стабилизация и бленда f/1.6. Устройството се раздели с жака за слушалки.

Тази публикация е част от кампанията 15х15, с която отбелязваме 15-ия рожден ден на Mobile Bulgaria. Инициативата ще продължи 15 седмици, като всяка седмица подаряваме телефон. Включи се тук.