iPhone 11 Pro продължава да събира данни за локацията ви, дори да сте забранили това (обновена)

iPhone 11 Pro продължава да събира данни за локацията ви, дори да сте забранили това (обновена)

Допълнение (06.12.2019, 18:20): Вече разполагаме и с официалното становище на Apple, което е споделено за TechCrunch. Според Apple по-новите ѝ модели смартфони трябва да извършват проверки, за да могат да използват вградените си чипове за технологията Ultra Wideband. По закон на някои места те не трябва да бъдат активни, а проверката за местоположението се прави с цел да е възможно използването им в останалите ситуации. Apple подчертава, че проверките за местоположението се извършват изцяло в устройството и тя не събира данните. Очаква се с ново софтуерно обновление да бъде добавена опция за изключване и на тази опция за проследяване.

Препоръчани оферти

Аксесоари за:

Оригинална публикация (05.12.2019, 17:37): Напоследък много компании въведоха редица ограничения по отношение на събираната информация за местоположението на потребителите. Сред тях е и Apple, която вече предлага подобна опция в iOS. Изглежда обаче тя не функционира така, както бихте очаквали, и дори при изрична забрана такива данни все пак се събират.

Откритието е дело на изследователя в сферата на сигурността Браян Кребс (KrebsOnSecurity), който дори е съобщил за него на Apple. Отговорът на компанията намеква, че някои системни услуги продължават да събират данни за местоположението, дори когато потребителя да е избрал опцията „никога“ (Never) за даването на достъп до тази информация за всички приложения и услуги.

В случая се разглежда iPhone 11 Pro, който на определени интервали изисква информация за местоположението на устройството. Отговорът на Apple е в противоречие със собствената политика за личните данни, в която не се споменава за изключения при деактивиране на опцията за споделяне на данни за локацията.

Единственият начин да прекратите този процес е чрез цялостното изключване на „Location Services“. По този начин обаче не можете да използвате приложението за навигация например. От отговора на Apple става ясно, че при някои системни услуги просто няма опция за изключване на достъпа до местоположението.

Източник: Krebs on Security

  • Голям проблем,че системните приложения като Find My и Home изпращат данни за местоположението Ви, докато те ти помагат да си откриеш телефона или да се светне умната ти къща, но не е проблем, че сами сте си пуснали фейса да показва къде се намирате....
    amato