iPhone 12 може да има проблеми с 5G обхвата в Обединеното кралство

iPhone 12 може да има проблеми с 5G обхвата в Обединеното кралство

През следващата седмица ще видим новите телефони от серията iPhone 12, а очакванията са всички модели в нея да поддържат 5G мрежи. Това обаче може и да не се окаже особено предимство в страни като Обединеното кралство, където най-вероятно ще има проблеми с 5G покритието. Според The Telegraph новите устройства може и да не поддържат честотите при 700MHz, които ще се ползват за осигуряване на по-голям обхват на 5G.

Липсата на поддръжка за 700MHz може да се окаже предимство за оператора Three, който вече е успял да си осигури много честоти за 5G употреба. Според анализатори може дори да се повтори ситуацията от 2012 при старта на 4G мрежите в страната, когато само ЕЕ е имал достатъчно 4G покритие, за да предложи iPhone 5 с 4G.

Ниски честоти като 700MHz се ползват за разширяване на обхвата на мрежите, защото сигналите изминават по-голямо разстояние и с по-малко клетки се покриват по-големи площи. Това обаче става за сметка на капацитета. В Обединеното кралство търговете за честотите в обхвата 700MHz ще се проведат в началото на следващата година.

Като цяло опасенията от Обединеното кралство са валидни и за останалата част от Европа, защото в ЕС 700MHz също ще се ползва за нуждите на 5G мрежите. Планът за освобождаване на този спектър е от години, но в отделните страни е постигнат различен напредък. В България тези честоти все още не са освободени напълно, а след като това се случи предстои да бъдат разпределени на търг.

Източник: The Telegraph

  • Ама те си продължават с това 5G?!? Никой не го иска, няма нито едно валидно и дългосрочно изследване, доказващо, че е безопасно, протести има по цял свят, ама те си продължават, а?! Ще има май пак чупене на антени.
    strikercho
  • Това не е ли валидно и за Европа, 700Mhz няма ли да се ползва масово за бързо покриване с 5G?
    SwollenMembers