Издателят на Apple Card разследван за дискриминация

Издателят на Apple Card разследван за дискриминация

Алгоритмите, които се ползват за задаване на кредитни лимити на Apple Card, ще бъдат обект на официално разследване. Повод за процедурата на отдела за финансови услуги в Ню Йорк, която ще проучи практиките около издаването на кредитни карти в Goldman Sachs, беше серия от публикации в Twitter на Дейвид Хайнемайер Хансън, който е създател на популярната уеб технология Ruby on Rails.

Разработчикът се оплака, че Apple Card му е осигурила 20 пъти по-висок кредитен лимит спрямо този на неговата съпруга, въпреки че двамата са попълнили съвместна данъчна декларация, а освен това тя е с по-добър кредитен рейтинг от неговия. Публикациите на Хансън предизвикаха отговори на други потребители с подобно преживяване, включително и на съоснователя на Apple Стийв Возняк, който написа, че е получил 10 пъти по-висок кредитен лимит от този на съпругата си.

В изявление на Goldman Sachs за Bloomberg се посочва, че кредитните решения не са базирани на фактори като раса, пол, сексуална ориентация или други, забранени от закона основания. Отделът за финансови услуги заявява, че ще проведе разследване, за да повери дали законите на Ню Йорк не са нарушени и да се увери, че потребителите се третират еднакво независимо от техния пол, а всеки алгоритъм, който умишлено или не води до дискриминационно отношение, е в противоречие на правилата.

Източник: Bloomberg

Оферти на деня