Измамници продават за стотици левове USB памети за защита от 5G

Подклажданата от фалшиви новини и дезинформация истерия около 5G доведе не само до десетки вандалски прояви срещу оборудване, което няма нищо общо с новите мрежи, но и до появата на ловки измамници, които разчитат на псевдонаука и откровено се възползват от страховете на хората, за да им продават продукти с меко казано съмнителна полза.

Пример за това е устройството 5GBioShield, което прилича на най-обикновена USB памет, но според описанието му е "резултат от най-модерната налична технология за балансиране и предотвратяване на пагубните ефекти, причинени от неестествени магнито-електрически вълни, особено 5G, върху всички форми на живот".

Описанието продължава, като посочва наличието на "уникално приложен процес на квантова нанослойна технология за балансиране на небалансираните електрически трептения, породени от магнито-електрическата мъгла, предизвикана от всички устройства като лаптопи, безжични телефони, Wi-Fi, таблети и др.". И за финал 5GbioShield "носи баланс в полето на атомно и клетъчно ниво, като възстановява балансираните ефекти на всички вредни (йонизиращи и нейонизиращи) лъчения".

В списъка с приложения откриваме, че устройството осигурява пълноспектърна хармонизация на домове, офиси, училища и автомобили; улеснява медитацията; подобрява паметта, концентрацията, скоростта и точността на вземане на решения; а освен това се справя и с летливите органични вещества във въздуха около нас. Сайтът твърди, че всичко това е напълно елиминирано в диаметър поне 40 метра около устройството.

5GBioShield струва 339.60 паунда с ДДС, а като добавим и доставката до България от 10 паунда, общата стойност достига до около 760 лева. Много пари за нещо, което на практика е USB памет с капацитет едва 128MB и може на едро да се закупи от Китай за по-малко от 5 долара. Паметта се предлага и от български доставчици на рекламни материали с опция за гравиране на изображение.

Разбира се, става дума за USB памет с акрилна част с холографска картинка, която при включване се осветява от LED светлина, а освен това има и допълнителен кръгъл стикер. От BBC са решили да проверят какво точно съдържа въпросното устройство и са се спрели на услугите на Pen Test Partners, които разглобяват потребителска електроника в търсене на уязвимости на сигурността.

Те не откриват особени разлики от USB паметите, които могат да се закупят за няколко долара от Шънджън. Единствената добавка е допълнителният стикер, който струва стотинки в магазините за офис материали. При разглобяване на устройството също няма изненади - в него има чипове с памет и LED светлина като тази в останалите подобни памети.

Проверка на BBC показва, че 5GbioShield се продава от фирма, която стои и зад друг продукт със съмнителни качества - Klotho Formula. Според описанието това е хранителна добавка, ползваща "собствена процедура, която води до релативистично разширяване на времето и биологично квантово заплитане на ДНК ниво". Това също звучи като предния капан за наивници.

Анна Грошовалска от компанията заявява за BBC, че тя не произвежда 5GbioShield, а е ексклузивен глобален дистрибутор. Устройството било подкрепено от солидна техническа информация и необходимите изследвания, но заради естеството на разработката компанията не е оторизирана да разкрие подробности за работата му на трети страни. Анна Грошовалска отхвърля и твърденията, че продава обикновен продукт на многократно по-висока цена. Изводите оставяме на вас.

Източник: BBC