Изпращането на съобщения е най-използваната функция на смартфоните

Паралелно с представянето на новия модел Huawei P smart компанията обяви и резултатите от проучване на IPSOS, което беше проведено в 12 европейски държави и имаше за цел да анализира потребителското поведение при употребата на смартфони в рамките на 24 часа. От тях става ясно, че 60% от българите използват смартфоните си за имейл кореспонденция, проверяват социалните мрежи и пращат съобщения, преди да си легнат. 55% от участвалите в проучването българи правят всичко това веднага след като се събудят. Това е и една от причините 63% от сънародниците ни да държат телефоните до себе си в спалнята, а 7% от тях признават, че дори заспиват с тях в леглото.

Проучването “Smart(phone) relationships” разкрива, че 43% от българите проверяват смартфоните си поне няколко пъти в рамките на 1 час. Извършваните действия са най-вече търсене на информация, забавление, разглеждане на социални мрежи, достъп до новини, използване на навигация и осъществяване на връзка с банкови институции. Типичният български потребител се нуждае от смартфон, за да изпраща съобщения (72%), да прави снимки (89%) и да ползва социални мрежи (85%). Изследването показва, че 73% от отговорилите българи признават, че телефонът им е с тях повече от 13 часа на ден. Нещо повече – 26% от хората използват устройството активно между 3 – 4 часа на ден.

Тъй като не е учудващо, че телефоните са с нас, докато работим или докато сме вкъщи, проучването показва, че 35% от българите използват своите телефони в тоалетната, 18% – в банята, 67% – в кухнята и 51% – в детската стая. Оказва се, че 98% от българите винаги взимат телефона със себе си, когато напускат домовете си, а 48% от отговорилите сънародници признават, че се връщат обратно, ако са забравили телефона вкъщи въпреки риска да закъснеят за работа.  Проучването е извършено през януари в Австрия, България, Хърватия, Чехия, Дания, Гърция, Унгария, Полша, Румъния, Сърбия, Словения и Турция по поръчка на Huawei.