Как да зареждаме правилно батерията на телефона?

Как да зареждаме правилно батерията на телефона?

След последните скандали около батериите на iPhone отново нашумя темата за издръжливостта на акумулаторите и как тя може да бъде съхранена за по-дълъг период от време. Компанията Cadex, която произвежда устройства за тест на батерии, откри специализиран сайт на име Battery University, в който дава полезни съвети как да удължите живота на батерията във вашето устройство.

Според Cadex e добре да зареждате вашия телефон по-малко, когато имате такава възможност. Експертите на компанията твърдят, че частични заряди от по няколко минути не нанасят никакви вреди на акумулатора. Друго важно нещо, което потребителите трябва да имат предвид, е никога да не оставят батерията да се изтощи до 0%. Според Battery University пълното разреждане води до по-бързо износване.

Подобен съвет се появи наскоро и от страна на Samsung, които пък имаха проблем с определени телефони, които изобщо отказваха да се зареждат след пълно изтощаване на акумулатора. Според Cadex оптимално за батерията в телефона ви е да я държите със заряд между 65 и 75% и това е идеалният диапазон за максимално дълъг живот. Естествено в практиката това е доста трудно осъществимо и от Battery University предлагат да се опитвате да поддържате нивото на заряда между 45 и 75%, за да постигнете оптимални резултати.

Друг важен съвет е никога да не зареждате батерията до 100%, особено ако тя е с нисък заряд в началото. Такава практика сериозно съкращава издръжливостта и води до по-бързо изхабяване на акумулатора. Според Battery University пълното зареждане на литиево-йонни батерии принципно е вредно и води до ненужен стрес от по-високото напрежение. В тази връзка е важно и да изключвате телефона от зарядното при доближаване на максималния заряд и може би трябва да се преборите с навика да оставяте устройството цяла нощ включено в зарядното.

Източник: Business Insider

 • Сменя резолюцията на екрана.Нзм дали е от ореото или от телефона, но аз я имам тази настройка вградена.
  BANANA_18
 • Какво точно прави тази програма?
  Вито
 • Ама какво ги умувате тия батерии ! Променяте DPI то и карате поне 50 % горница ! В случая показвам как държа Huawei Gx-8 ! :D(beer)(yes)
  kan4oto72
 • Не се филмирайте с батериите. Ползвайте си ги както ви е удобно. Решаващо за продължителността на работата на всеки телефон на възраст под 2.5-3 години е не състоянието на батерията, а това как е оптимизиран да я харчи.
  NiOOH
 • Мъдурчо, ти си страшен неудачник :D Как във всяка тема, независимо за какво става въпрос, влизаш и плюеш определени марки без изобщо да е ставало на въпрос за тях?! За теб друго освен Nokia и Windows Mobile не съществува ли? Май само ти им остана фен, даже и хората измислили тая недодялана операционна система се отказаха от нея и препоръчаха друга ОС и друг производител на телефони (марка, която ти също плюеш), а ти упорито до гроб си решил да си караш с нея, а?
  iWolff
 • Питайте [B]ай шит[/B] , те ще ви кажат как се зарежда батерия...:D:D:D:D
  mathur
 • Каквото и да правя докато сложа на зарядното телефона, вече е паднал до 5%. Като го сложа на зарядно, изключвам веднага след като се зареди, и ако няма да използвам телефона, държа нета и блютуто изключени през нощта. Ако другия ден ми е почивен, също ги държа изключени заради спокойствието ми. В такъв режим телефона ми хаби едва 20-30%, въпреки, че говоря часове с приятелки и снимам. Гледам и приложенията ми да са затворени. Досега не съм имала проблем с батерия, а последният ми телефон е на година.
  rafaela
 • Редовно си зареждам телефоните когато батериите им са под 5 процента, да дори и много често ги изтощавам до 0. И след това винаги, когато обстоятелствата позволяват, ги зареждам на 100 процента, след което изключвам зарядното от контакта. Единият ми телефон е Xperia Z2 на 3 години и все още батерията му е прилично добра, а новият ми е XZ Premium на 7 месеца. ;) Така че, зареждайте си ги както сметнете за добре и се наслаждавайте на живота! (beer)
  qnkokostov21
 • Няма такъв контролер в телефоните с андроид. [Quote]Ще седя и ще мисля, колко цикъла имала батерията...[/Quote] Те точно за това са "смарт", щото на някои хора им е трудно да извършват това "действие".
  TrEnIoRa
 • Веднъж в месеца трябва да се остави телефона да се разреди до под 10%, след което да се зареди до 100%. Контролера калибрира батерията , като след това определя точно текущия и капацитет в проценти. Друго което са пропуснали да споменат е че контролера брои всяко зареждане над 50% за един пълен цикъл и съобразно изхабяването в цикли променя параметрите на самия процес на зареждане. След като достигне определено число цикли , контролера започва да зарежда батерията за много кратко време и до малък % от реалния и капаците от съображения за безопасност, тъй като предполага, че са се образували проводящи мостчета между електродите и има риск от запалването на батерията.
  A4i
 • Аз използвам приложението Battery Doctor на Cheetah Mobile, което опазва батерията от презареждане. Но най-добрата идея за пестене на заряд си остава заводската опция за супер батерия.
  Vince Beneff
 • Производителят на телефона има полза да се развали по-бързо - така вероятно направо ще купиш нов телефон или ще платиш за смяна в оторизиран сервиз.
  tzincbg
 • Наистина трябва да се спазват препоръките на производителите.Все пак не мога да си представя каква полза биха имали те, ако батерията ти се развали за по-кратко време.. (woo)(woo)
  Leo Kolev
 • То пък все едно караме с тях доживот, че да им робувам и да мисля, как да ги зареждам. :D 2-3 години и отива в шкафа - следващия и толкова. Ще седя и ще мисля, колко цикъла имала батерията...
  Ванката
 • Точно така процедирам от както NiMh батерии не са в телефоните. Помня Siemens M35 как имаше опция която разреждаше батерията преди да почне да я зарежда зарядното. Така като останеше с 20% примерно пак си я оставях цяла нощ в зарядното. :D Аз съм на мнението, че батериите ни служат, не ние на тях! Който иска да влиза в някви схеми негова воля. Казах по долу за 808-цата която и днес ползвам със същата батерия от 2012-та. Ако следвам логиката с 500-те цикъла да беше заминал още втората година, а тя шеста почна... Всъщност литиевите батерии някъде пише че нямат цикли, ама както и да е, не ми пука особено. :D
  Вито
 • Най-правилното зареждане е така както на вас ви е удобно. Ако се впрягате много батерията няма да живее повече отколкото ако не ви пука.
  jeff1980
 • Всичко казано до сега е така, но все пак всички тези съвети са до някъде верни защото ако по-често се зарежда една батерия толкова по-бързо ще се изхаби капацитета й (всяка литиево йонна батерия има около 500 цикъла на зареждане и разреждане) и всяка такава батерия старее въпреки това дали се ползва или не затова на всяка батерия пише кога е произведена. Съвременните телефони имат софтуер който следи тока и капацитета на самата батерия така че няма никаква опасност от презареждане и разреждане ако се ползва самия апарат ежедневно. Естествено ако се остави батерията разредена за дълго време може да не се възбуди отново. Също така негативно влияние оказват и екстремните температури под -10 и над +40 градуса. Все пак всяка батерия представлява химичен елемент и в нея протичат химични процеси с необратим характер. Но в крайна сметка всяка качествена батерия би трябвало да издържи една година каквато е и гаранцията й.
  mamuta70
 • Абе то не покаьва реални 100 и 0 %, ама хората продължават да си зареждат още, докато вярно стане 100 или понякога не зареждат навреме и вярно пада до 0. По-добре 10% до 90 и нещо.
  tzincbg
 • Няма никакъв проблем да се зарждат батериите до 100 %. Това, което телефонът показва като 100 % не е обезателно 100%. Също така не се и изключва при абсолютно разредена батерия. Моят опит със Samsung и iPhone показва, че няма никакъв проблем и батериите на двете марки изкарват без проблем над 2 години ежедневно ползване и зареждане без голяма загуба на капацитет. Повечето хора си сменят телефоните на две години, а който не иска, може да смени само батерия.
  NiOOH
 • Това, което са написали хората е вярно, НО: Процентите отчитани от телефона не са реални. Винаги има толеранс в процентите и 0 не е реално 0 ами няколко % и 100 не е реално ами малко под 100. Точно по този начин производит. на телефони защитават потребителя от вредното ползване, което е описано в статията. На практика ако изпразниш батерията до 0%, тя няма да почне да се зарежда, зашото софтуера и хардуера, който я управляват няма как да започнат работа. Това се случва ,ако изпразните батерията докрай, не я заредите в следващите дни или седмици и от седенето тя пада до реални 0%. Тогава вече само сервиз, за да я възбудят насилствено.
  propov