Какви са промените в Symbian Anna?

Какви са промените в Symbian Anna?
Ъпдейтът до Symbian Anna, който стартира вчера, вече е достъпен за изтегляне и от българските притежатели на Nokia N8, Nokia C7, Nokia C6-01 и Nokia E7, което е повод да припомним какво е новото, което идва с него. Софтуера сериозно подобрява потребителското преживяване с платформата, добавя виртуална QWERTY клавиатура в портретен режим, нов браузър, по-добри възможности за сигурност, обновена версия на Nokia Maps и др. Symbian Anna може да се инсталира с последната версия на Ovi Suite (3.1.1) или безжично директно в телефона - не забравяйте в този случай да използвате Wi-Fi връзка. Nokia обещава през следващите 12 месеца да представи до 10 нови телефона с платформата и направи допълнителни подобрения в потребителския интерфейс - предполагаме, че следващата порция промени ще дойде със Symbian Belle. Инсталационни файлове на тази версия за Nokia N8 вече се появиха в интернет и не е изключено да научим повече за нея през следващата седмица.

Основните промени в Symbian Anna:

- Потребителски интерфейс: Symbian Anna осигурява не само нови икони, но и прави различни подобрения в ползваемостта на основните приложения. Въвеждането на информация вече е значително по-лесно благодарение на разделената клавиатура - така може да виждате съдържанието на екрана, докато пишете с новата виртуална QWERTY клавиатура. Функцията е достъпна в портретна и в хоризонтална ориентация на телефона.

- Карти и навигация: Новата версия на Nokia Maps осигурява по-добри възможности за търсене, показва линиите на обществения транспорт (не е достъпно в България) и дава възможност за отбелязване на посещенията в предпочитани социални мрежи като Facebook, Foursquare и Twitter. Има и опция за споделяне на местоположението през електронна поща или SMS дори и с телефони, които не са на Nokia.

- Сърфиране в интернет: Основната промяна е свърза с нов, по-бърз и по-удобен за употреба браузър, който осигурява по-бързо страниците, които искате да разгледате. В сравнение с предходното издание на браузъра промените са значителни, но все пак има какво още да се желае от приложението.

- Подобрения за бизнеса: Symbian Anna носи по-добра сигурност на данните, като всички смартфони с тази версия вече ще имат възможност за хардуерно криптиране на информацията в телефона и в картата с памет. Бизнес потребителите на Nokia N8, Nokia C7, Nokia C6-01 и Nokia E7 вече ще могат да се свържат сигурно с корпоративните си мрежи чрез IPSEC и SSL VPN решения. Добавено е приложението Microsoft Communicator Mobile за връзка с колеги и са направени подобрения в клиента за електронна поща, като вече се поддържат заявки за срещи.

- Near Field Communications (NFC): Подобренията по отношение на тази безконтактна технология за трансфер на информация, която напоследък става все по-популярна се отнасят главно на Nokia C7. Ъпдейта активира специалният NFC чип в телефона, така че притежателите на устройството вече ще могат да го използват. За какво? Например за прехвърляне на контакти, снимки, клипове и т.н. между два телефона само с докосване или за игра. Функцията ще помогне и за сдвояването с различни NFC аксесоари от Nokia и други производители, за прочитане на NFC етикети, чекиране на различни места и др.

В допълнение, ъпдейтът на Nokia N8 подготвя телефона за обновяване на софтуера на камерата, повече информация за което ще има в понеделник. Очакваме да включва промени в интерфейса, възможност за продължителен автофокус при снимане на видео и запис на клипове при 30fps.

Повече информация за ъпдейта, който включва още над 100 оптимизации и премахнати бъгове:
www.nokia.com/symbiananna

Ново:
Изглежда ъпдейтът все още не е достъпен за българските варианти на телефоните. Все пак Nokia обещава процеса да звърши в близките 3 седмици, така че няма да се наложи да чакаме дълго.

 • да и за моята Е7-ца още не е дошъл. До максимум 2 седмици ще го имаме и ние! (yes)
  preview
 • Ще дойде, просто за твоя продуктов код още не е излязъл.
  zlatistiq
 • аз имам С7 купен на лизинг от мтел и кодиран съответно.все още ми дава,че няма налични ъпдейти,защо така,някой има ли идея???:S
  scenic
 • Догодина сигурно ... но определено има ромени и NFC РАБОТИ :)
  imitev
 • Ще е достъпен, но на по-късен етап. Нали едва сега излезе ъпдейта за Анна :)
  zlatistiq
 • Определено със Symbian Anna Nokia C7 работи много по-брзо и много по стабилно .Дали ще ни дадат и на Belle... :)
  imitev
 • Не знам дали има за моя телефон Nokia C7 Product Code: 059F464 При опит за Ъпдейт ми показва съобщение Connection Error. Някакви идеи на какво може да се дължи ...
  imitev
 • Явно в БГ, пак ще сме последни. Ъпдейта за продуктовият код за БГ не е ъплоуднат. Нищо де...близкия ден-два. :)
  Vlado
 • защо при мен няма ъпдейт ?
  spasin7
 • No update
  ecstasy80
 • Приятелката ми е с C7 ,тази вечер проверих и има ъпдейт ,но не избързах защото искам да направя бекъп на някой неща за всеки случай!
  sharkybg
 • и при мен няма.
  scenic
 • С NOKIA C7 съм но няма Update към новата операционна система някой с такъв апарат ?
  imitev
 • (yes) на мен все още ми дава, че няма ъпдейт. Тествам го почти постоянно от вчера! Ще кажа и моите впечатления от работата на телефона като го тествам. В интерес на истината имам очаквания, надявам се Nokia да не ме разочароват :).
  Vlado
 • Хубаво е това, че се работи по платформата, която безспорно се е доказала на пазара. Не ми се нрави обаче, че бъдещето й е предопределено.
  Wishmak3r