Какво представлява течната леща в Xiaomi Mi Mix Fold?

Какво представлява течната леща в Xiaomi Mi Mix Fold?

Вчера Xiaomi представи своя първи телефон със сгъваем дисплей и макар устройството да напомня много на сгъваемите предложения на Samsung в него има някои доста интересни технологии. Освен разработения от Xiaomi процесор Surge C1, който се грижи за подобряване качеството на снимките, устройството предлага и първата в света течна леща. Тя е добавена към телефото камерата, а според описанието работата й наподобява тази на човешкото око.

Както подсказва името й лещата включва прозрачна течност, която е обвита от специален филм. Тази структура позволява радиуса на извивката да се променя с висока точност чрез прецизен мотор, който е разработен от компанията. Това позволява на камерата да предложи 3х оптично приближение, което е допълнено от 30х хибридно, но освен това прави възможно и ползването на камерата за макроснимки на разстояние до 3 сантиметра.

Така една камера покрива функциите на две. Според компанията този компонент осигурява висока степен на пропускане на светлината, има ултра ниска дисперсия и предлага отлична устойчивост на екстремни условия. Според компанията лещата запазва течната си форма при температури в диапазон от -40 до 60 градуса, така че не би трябвало да създаде проблеми в ежедневието. Засега няма изгледи да изпробваме възможностите на лещата, защото устройството ще се продава само в Китай.

Всичко това може да ви се струва познато и това не е случайно. От години пишем за подобни разработки и те са вече комерсиализирани - една от компаниите в тази област е френската Varioptic, която е част от Corning. Тя обаче се фокусира върху течните лещи за промишлени камери. В края на миналата година се заговори, че Huawei може да добави течна леща в серията P50, която обаче може да се появи в България, така че скоро може и да имаме възможност да проверим как работи.

  • И течната леща, и с новия тип батерии в Mi 11 Pro и Ultra...добре се представиха.
    vetreca