Какво става с откраднатите телефони?

През 2015 г. Антъни ван дер Меер завършва ротердамската академия “Вилем де Кунинг” с необичаен дипломен филм, който може да ни накара да се замислим каква част от живота ни са станали смартфоните. Проектът се нарича “Find my Phone” и е вдъхновен от реалните преживявания на автора, чийто iPhone бил откраднат, но крадецът се оказал достатъчно опитен, за да деактивира функцията за дистанционно проследяване и изтриване на информацията “Find My iPhone”. Младежът внезапно осъзнал как в ръцете на злосторника попаднало изобилие от лична информация и как не може да направи нищо, за да я унищожи или възстанови. Това неприятно преживяване вдъхновило студента по режисура да направи един по-особен експеримент.

Ван дер Меер решил да подготви смартфон, в който да инсталира проследяващ софтуер и след това да го остави да бъде откраднат - както може да се уверите сами това се оказала най-трудната част и са били нужни 5 дни, преди раницата с устройството да бъде задигната. Целта била след това да може да проследи всичко, което ще направи крадецът, докато ползва чуждия телефон. В експеримента е използван HTC One, в който е била инсталирана модифицирана версия на приложението Cerberus с различно име и с икона, за не предизвикват подозрения. Освен това била блокирана възможността за инсталиране на ъпдейти, за да не бъде изтрит шпионския софтуер, който се намира в системната памет.

Така Антъни ван дер Меер получил възможност да следи устройството, да заснема снимки и видео с камерите му, да получава звук от микрофона, да чете всички текстови съобщения, да види историята на обажданията и списъка с контакти и като цяло да има достъп до съдържанието на устройството, докато то има активна връзка с интернет. Какво се случва след това, може да видите в краткия филма, който е с продължителност почти 22 минути и има английски субтитри.

Източник: Антъни ван дер Меер

 • Не вярвам някой в полицията да си направи труда да търси телефон .Може би единични случаи на "наши хора" връзкари със скъпи телефони .
  naskogeo
 • Какво става с крадените телефони ? .. Ами 99 % ги продават, 1 % ги ползват. Продават ги в заложни къщи и по интернет. Дори на улицата съм виждал такива "търговци". За ориентация - всяка оферта за продажба на телефон без зарядно е съмнителна. Или ако нов телефон няма документи - фактура, книжка, кутия. Друг почти сигурен признак е цената - крадените се продават необичайно евтино за съответния модел и ако се пазарите, продавача бързо сваля цената. Уиндоус-телефоните имат опция "проследи моя телефон". Доста модели с Андроид също я имат. Добре е да се активира, безплатна е, не се ходи до офис, активирва се от самия телефон. Има и облачни услуги за контрол на телефона, включване, блокирване, изтриване на съдържание. Традиционното защитаване с парола също върши работа. Ако Ви откраднат телефона, отивате в полицията с документите на телефона и подавате жалба, като не си спомням сумата, но има граница за стойноста на телефона. За евтините апарати проследяване не се прави. След това полицията заедно с мобилния оператор засича телефона по IMEI. Полицията го иземва и ако имате късмет, след няколко дена си получавате апарата. П.П. - ;) Не е задължително, но все пак е добра идея, преди да отидете в полицията да посетите мобилния си оператор и да блокирате SIM картата.
  kamengospodinov
 • И в Германия е същата работа. Дори аз лично съм намирал смартфон в метрото и съм го носил доректно в полицията. Жалко че сега с тия паразити които вкараха там ше рухне цялата тая система, добре си беше живота.
  feuer34
 • За това криптирам всичките си устройства. Трябва всеки да се научи да използва тази възможност. За съжаление има телефони които нямат опция за криптиране на мемори картата, а само на вградената памет. Мисля, че е почти невъзможно да декриптират информацията ако не знаят паролата.
  Вито