Европейската сателитна позиционираща система Galileo започна работа

Европейската сателитна позиционираща система Galileo започна работа

След 17 години и над 10 милиарда евро европейската сателитна позиционираща система Galileo най-сетне започна да функционира. В средата на миналия месец Европейската космическа агенция (ESA) добави още 4 сателита към небесната флотилия и така в небето над нас вече са 18 от планираните 30 устройства. Този брой трябва да бъде достигнат към 2020 година, като 6 от сателитите ще бъдат резервни. Изстреляните последно 4 сателита все още са подложени на тестове и ще бъдат включени към останалите през пролетта на следващата година. В момента Galileo не предлага пълната си функционалност, която ще бъде достигната с добавянето на допълнителните сателити, които ще подобрят точността на работа и ще осигурят глобално покритие.

Собственик на системата, която е планирана като алтернатива на американската GPS, е Европейската комисия, а проектирането и въвеждането й в експлоатация премина под надзора на Европейската космическа агенция (ESA). В началото на следващата година управлението ще бъде поверено на специална европейска агенция. Засега Galileo осигурява три типа услуги, чието качество би трябвало да се подобри с времето. Отворената е безплатна и е достъпна за всички потребители, които разполагат с устройства (смартфони, навигационни системи и т.н.) с подходящи чипсети, а благодарение на съвместимостта с GPS комбинираното покритие може да подобри точността на позиционирането, защото в началото сигналите на Galileo няма да са налични по всяко време.

Public Regulated Service е криптирана услуга за употреба от организации като гражданска защита, противопожарни служби и полиция, а Search and Rescue Service е допълнение към международната програма за отговор на спешни случаи Cospas–Sarsat чрез подобряване на възможностите за локализиране на сигналите за помощ от поддържащи Galileo маяци, като времето за регистриране ще бъде намалено от 3 часа на 10 минути, а точността на позициониране ще бъде увеличена от 10 км на 5 км. Заради ползването на часовници с висока прецизност системата ще осигури и по-добро синхронизиране на времето в секторите, за които това е от критично значение – банкови и финансови трансакции, телекомуникации и мрежи за дистрибуция на енергия.

За да се възползваме от предимствата на Galileo, е необходимо на пазара да има съвместими устройства. През септември испанската компания BQ пусна първия смартфон, който поддържа системата. През 2018 година всички нови автомобили в Европа ще са съвместими с технологията, което ще е свързано и със системата за бърза реакция на спешни случаи eCall. В момента 17 от водещите производители на чипсети (като Broadcom, Mediatek, STM, Intel, Qualcomm и uBlox), които доставят над 95% от общата продукция в глобален мащаб, вече имат продукти, работещи с Galileo.