Какво всъщност означава Wi-Fi?

Какво всъщност означава Wi-Fi?

Всекидневно ползваме безжичен интернет и вече ни е трудно да си представим живота без него, но знаем ли всъщност какво означава името Wi-Fi? Казвате си "това е лесно, значи wireless finder, wireless fidelity или нещо от сорта" и ще сгрешите.

Оказва се, че името Wi-Fi няма никакво значение. В интервю за Boing Boing Фил Беланджър, който е сред основателите на Wi-Fi Alliance и е бил отговорен за избирането на име, посочва, че това е просто дума, която е била избрана за име на новия по онова време безжичен стандарт.

Името и логото на технологията, което напомня на символите за Ин и Ян, са били създадени от Interbrand. Компанията е била наета от основателите на Wireless Ethernet Compatibility Alliance (по-късно Wi-Fi Alliance) за създаване на име и лого, които да се ползват в маркетинговите материали и за означаване на съвместимостта с технологията.

Фил Беланджър разкрива, че от организацията са имали нещо по-звучно и запомнящо се от IEEE 802.11b Direct Sequence. На свой ред Interbrand стои зад брандове като Prozac, Compaq, oneworld, Imation и много други, които са добре известни на всички.

Объркването на мнозина, че името идва от Wireless Fidelity е следствие от решение на други хора от екипа на Wi-Fi Alliance, които искали да добавят към името някакво обяснение и така към него бил включен текста "The Standard for Wireless Fidelity". Беланджър смята, че това е било грешка и само е объркало хората и е намалило силата на бранда.

Текстът се е ползвал през първите няколко години след въвеждане на името и логото, а след това е бил премахнат. Това не променя факта, че в името Wi-Fi няма никакъв смисъл и това е било просто избраното измежду десетте, които е предложила Interbrand.

Източник: BoingBoing


Втора употреба с гаранция