В много държави мобилните мрежи са по-бързи от Wi-Fi

В много държави мобилните мрежи са по-бързи от Wi-Fi

Според доклад на OpenSignal, направените тестове за скорост през едноименното мобилно приложение са отчели по-високи скорости през мобилна мрежа, отколкото през Wi-Fi в 33 от 80 държави. Според графиката в България безжичният интернет все още постига по-добри скорости от мобилния, но разликата е малка. Средната ни скорост е около 23.3Mbps през Wi-Fi мрежа, а през мобилна е 20.4Mbps. В съседните до нас Гърция и Турция разликите са много големи в полза на мобилните мрежи.

Основната причина за високите мобилни скорости в световен мащаб е масовото въвеждане на LTE, а освен това операторите използват оптични мрежи за подобряване капацитета на клетките. Да не забравяме, и че най-масовата Wi-Fi честота 2.4GHz страда от сериозно задръстване. От OpenSignal ни припомнят, че преди 10 години Wi-Fi интернетът е бил много по-бърз от мобилните мрежи, защото повечето мобилни мрежи са използвали по-стари технологии, а освен това са били претоварени от засилената употреба на смартфони.

Заедно с това Wi-Fi е осигурявала много по-евтин достъп до интернет на фона на високите цени за мобилен интернет и многократно по-голям капацитет. С навлизането на 4G това се промени с бързи темпове. Тенденцията мобилните мрежи да са по-бързи от безжичните ще продължи и с въвеждането на 5G технологиите, които обещават пикови скорости от 1-3Gbps, огромен капацитет и по-голям избор от честоти.

Източник: OpenSignal