Китай заплаши с ембарго на износа на критични суровини за американската индустрия

Китай заплаши с ембарго на износа на критични суровини за американската индустрия

Китай заплаши да наложи драстична санкция, която буквално може да парализира американското производство на електроника. Във вторник говорител на Националната комисия за реформи и развитие обяви, че е възможно налагането на ембарго на износа на редкоземни метали за САЩ и че със сигурност ще бъде даден приоритет на вътрешното потребление пред експорта. Такъв ход би имал изключително тежки последствия за американската икономика и би засегнал редица сектори като електрониката и военнопромишления комплекс. Сигнал за такова развитие на събитията даде и Си Дзинпин, който преди седмица посети мина за добив на редки метали, където пред работниците сподели, че няма да бъде позволено техните продукти да бъдат използвани срещу Китай.

Говорител на Министерството на външните работи също заяви тази седмица, че предупрежденията на Националната комисия за реформи и развитие са обосновани и отразяват вижданията на правителството. Китай е производител на над 90% от редкоземните метали в световен мащаб, а към момента азиатската държава държи 80% от пазара на тези продукти в САЩ. Самите американци от години нямат собствено производство и възобновяването му би отнело години. Намирането на алтернативни доставчици също е изключително проблемно именно заради доминантната позиция на Китай.

Редкоземните метали са група от 17 елемента от Менделеевата таблица. Те са ключови за редица високотехнологични производства, които започват от битова електроника и стигат до ядрени ракети и лазери. Интересното в случая е, че тези елементи изобщо не са редки и се срещат в огромни количества в земната кора. Проблемът е, че почти навсякъде тяхната концентрация е изключително ниска и не позволява добив. Самата преработка на рудата в използваеми продукти също е изключително сложна като процес и тук Китай също има практически монопол. Така например единствената американска мина за добив на редки метали изнася цялата си руда в Китай и после получава обратно готовите преработени метали.

Към момента Китай вече наложи 25% мито върху вноса на рудата и е твърде възможно в близките седмици да откаже изцяло нейната преработка. Любопитното е, че налагането на ембарго практически няма да нанесе щети на китайската икономика. Целият оборот от износа на редките метали за САЩ е в размер на 96 милиона долара, защото нужните количества от ключовите суровини са малки като обем. В същото време обаче ефектът от подобна санкция ще е изключително сериозен. Китай преди години вече използва уникалната си позиция при добива на редки метали срещу Япония във връзка с териториалните спорове около островите в Южнокитайско море.

Източник: South China Morning Post

Оферти на деня

 • Абе зарежете верото! Всички американски компании шпионират и докладват при нужда на службите им! А Тръмп вика спрете шпионите. Лицемер. Тва е проблемът. Еми то точно това им е проблема, че като знаят какво могат да направят самите те, се притесняват, че и китайците ще го могат. ;)

  Но реално, ако мога да избирам, бих предпочел американците да знаят всичко за мен, от колкото китайците. :?
  board
 • И няма изнесени, дори най-общо, доказателства за шпионаж. В обратната посока е пълно с доказателства !!!!
  Боби13
 • Банването им не е за копиране, а шпиониране. Стига с тая простотия.
  Вито
 • Именно това написах, а шпионажът е вечен и при него няма приятели ! Просто дадох пример от далечното минало преди повече от няколко десетилетия 😂
  Боби13
 • Абе зарежете верото! Всички американски компании шпионират и докладват при нужда на службите им! А Тръмп вика спрете шпионите. Лицемер. Тва е проблемът.
  Вито
 • Ама пак сме изостанали с верото, вносните сега са по-силни.
  tzincbg
 • Китай е далеч от възможностите на Щатите при подслушването... Те подслушваха дори Меркел, а Германия е приятелска страна 😉 И подслушване то е различно от икономическия шпионаж 😉 Ние сме взели формулата на Верото написана на салфетка в ресторант 😉
  Боби13
 • Не знаеш и кога Америка ще реши, че си враг и ще прати малко военни да поизбият няколко хиляди народ. И в същото време шпионират всичко живо. Айде не ми дрънкай глупости. Гледай кой кого шпионира. После перчемът ще ми говори за backdoor, двуличници смотани.

  https://youtu.be/x8JuUW41pbQ


  https://youtu.be/Lr-9aCMUXzI
  Вито