Нови действия на Huawei по делото срещу американското правителство

Нови действия на Huawei по делото срещу американското правителство

През март Huawei заведе дело в Тексас срещу приетия преди година закон, който забранява на администрацията да закупува техника от китайската компания. Адвокатите на Huawei твърдят, че законът е противоконституционен, защото споменава фирмата поименно. В американския основен закон има залегнал принцип, че отделни законодателни актове не могат да бъдат насочени срещу конкретно физическо или юридическо лице.

Тази седмица адвокатите на Huawei поискаха от съда преразглеждане на конституционните основания за упражняване на член 899 от Закона за защита на националната сигурност на САЩ по отношение на компанията. Huawei иска да ускори решението преди размяната на документи между двете страни, защото тази фаза може да отнеме много месеци. Представител на компанията наскоро заяви, че с действията на САЩ се създава опасен прецедент.

Самият законодателен акт е доста интересен. В него министърът на отбраната може да наложи забрана за закупуване от държавните органи на оборудване, което е доставено от компании, които са свързани с китайското правителство. Попадналите в този списък фирми имат право да обжалват включването си по съдебен път. Huawei и ZTE обаче са споменати поименно и нямат право да прибегнат до съдебна защита на своите права да търгуват с правителството.

Адвокатите на Huawei имат сериозен шанс за успех, защото американското правосъдие използва прецедентното право. През 1946 е имало подобен казус, в който Върховният съд е отменил като противоконституционен закон, който е отнел заплатите на трима поименно посочени държавни служители, които са имали комунистически убеждения. В тогавашното решение се казва, че Конгресът има право да определя как да се харчат парите на данъкоплатците, но това не означава, че има и правото да наказва конкретни хора заради техни политически убеждения или връзки.

Източник: ArsTechnica

Оферти на деня