Китайският пазар на смартфони се е свил с близо 5% през 2017

Според предварителните данни на IDC пазарът на смартфони в Китай се е свил с 4,9% на годишна база през 2017 година. Цифрите за четвъртото тримесечие са още по-стряскащи, защото само през него спадът е с 15,7%. Според IDC основната причина е липсата на достатъчно атрактивни устройства от местните производители, което е допринесло за допълнително свиване на и без това намиращия се в стагнация пазар. Най-сериозно ударени са малките производители, които се опитват да пробият в ценовия сегмент под 200 долара.

В същото време Apple са успели да затвърдят доминацията си в премиум сегмента и бележат ръст на своя дял при устройствата с цена над 600 долара както на тримесечна, така и на годишна база.  Компанията от Купертино е успяла през четвъртото тримесечие да увеличи и средната продажна цена на телефоните си с впечатляващите 23,9%, което се дължи основно на премиерата на iPhone X, който е по-скъп от останалите модели. Въпреки това обаче годишните доставки на Apple са намалели в годишен план, което пък според IDC означава, че останалите играчи не са успели да пласират своите продукти на висока цена.

Единственото сериозно предизвикателство за американците идва от Huawei, които са увеличили своя дял в ценовия сегмент над 600 долара от 2 на 8%. В същото време Samsung продължава да има сериозни проблеми на китайския пазар. Според данните на IDC OPPO и vivo все повече са се фокусирали върху средния ценови сегмент, което е оказало негативно влияние върху броя на доставените устройства, но пък е увеличило средната продажна цена и приходите им. OPPO отстъпват единствено на Apple по приходи от продажби и успяват да задминат дори Huawei, докато vivo са на четвърта позиция.

Източник: IDC