Китайците избират все повече местни смартфони

Китайците избират все повече местни смартфони
Ако си мислите, че Apple са царете на маркетинга, то явно още не сте чували за китайската компания Xiaomi. Тя предлага телефоните си само в Китай, но за сметка на това може да се похвали със забележителни постижения. Според проучване на тайванската агенция TRENDForce и китайската компания AVANTI Research Partners само 14,1 процента от китайците някога са чували за марката Xiaomi. В същото време 12,2% искат да си купят телефон с нея, което я поставя сред брандовете, заслужаващи по-голямо внимание. На първо място продължава да е iPhone, но с намаляла до 25% популярност сред планиращите следващия си смартфон. Второто място е за Samsung с увеличен до 17,8% дял, а Nokia е на четвърто място след Xiaomi с дял от 7,5%.

От Xiaomi могат с гордост да се похвалят и с друг рекорд, тъй като една от партидите на по-стар техен модел (M1) с 200 000 броя беше разпродадена по-рано през годината за 13 минути. Наскоро 150 000 броя от новия смартфон M2 бяха изчерпани за по-малко от 2 минути, което определено е отлично постижение за китайците и веднага извиква сравнения с Apple. Приликите между Xiaomi и американците обаче не свършват с това. Особеното на смартфоните на Xiaomi е, че използват MIUI - модифициран интерфейс за Android, силно наподобяващ външния вид на iOS.

http://www.theregister.co.uk/2012/11/30/chinese_smartphone_buying_trends/

 • Моите уважения, но слабо ме интересува какво разбирам аз според теб. Ако имаш някакви забележки към мен пиши ги на ЛС да не занимаваме другите. Хубаво е когато правиш някакви твърдения да поставяш нещо зад думите си а не някакво лично субективно мнение. Разбирам, че си влюбен в тоя РОМ и всяка лека критика е като нож в гърба за теб, но се опитай да бъдеш поне малко обективен. MIUI е готин и различен РОМ, но далеч не е толкова добър колкото твърдиш. Наскоро пак го тествах на Нексуса и просто е прекалено натрюфен с хиляди настройки. Повече лагва от CM10 и стандартния JB и както казах за човек ползвал 4 години iOS има десетки елементи, които са копирани по долнопробен начин и дразнят. Обяснението за мен е по-скоро психологията на китаеца клиент. Същия който би си купиш реплика на БМВ Х5 и прочие реплики на други хитови продукти. Явно просто за да се продава добре някакъв продукт там трябва да прилича на някой американски/европейски бестселър.
  Nistel
 • Nistel, sorry, ама според мен и представа си нямаш за какво говориш. (kiss)
  drkalo
 • ;)Я погледнете за какви модели и цени става въпрос :http://android-sale.com/ браво на китайците.
  barni2011
 • За разлика от пишещите тук съм ползвал и двете. iOS и MIUI и давам впечатления от първа ръка. Дразня се когато даден продукт е копие на оригинала - дори и да е по-добър от оригинала в някои отношения и не бих го ползвал именно поради тази причина. За мен най-добрия РОМ е СМ10 защото е на практика надграден JellyBean без да отнемат положителните черти.
  Nistel
 • Стига бе, хора, в показания от Nistel клип е инсталирана iOS-тема и целта на автора на темата е била именно да прилича на iPhone. Погледни долния клип и ми кажи какво е общото между 2-та интерфейса?! http://www.youtube.com/watch?v=hICCWO8vaXU Това е т.нар. MIUI live desktop с няколко от темите за него - Warm space, Angry birds и др. ...малко е дълъг - същественото започва от 1мин и 40сек. MIUI си е Андроид отвсЕкъде и колкото общо има Cyanogen mod с iOS, толкова има и MIUI :) Освен това никъде xiaomi не твърди, че целта му е да прилича на iOS.
  drkalo
 • Даа ти си ясно доказателство, че феновете на ябълката не знаят какво е \"Theme\" телефоните :D
  nmnikolov
 • Незнам за вас, но аз не виждам никакви прилики, ама една икона не съвпада освен квадратната им форма..:D
  Ванката
 • Ами MIUI и не крият че са го взели. Просто е факт, MIUI е един наистина по-функционален iOS ([u]откъм външен вид, подчертавам[/u]). Иначе тоя MI-2 е много готин, жалко че няма как да си го вземеш по нормален начин... или поне аз не знам.
  fintaraBG
 • [Quote]Ясно е че с малко човъркане можеш да смениш изгледа[/Quote] И както се вижда на клипа точно са го човъркали за да го направят с този изглед. Ама и довод изкара :|
  AVKansazov
 • [Youtube]NDu7RxWTfd4[/Youtube]
  vYv
 • Повярвай ми след 4 години ползване на iOS знам как изглежда. Ясно е че с малко човъркане можеш да смениш изгледа, но това не променя факта, че са взели интерфейса на iOS като база заннад раждане. [Youtube]http://www.youtube.com/watch?v=nLOvO7onsIU[/Youtube]
  Nistel
 • Някой греши, но определено не е drkalo.
  vYv
 • MIUI копират и интерфейса и екстериора на айфона много брутално с телефоните си и именно това ме отблъсна в този РОМ. Трябва или да си слепец или да не си виждал айфон през живота сиза да твърдиш противното.
  Nistel
 • И по какво по-точно MIUI наподобява iOS?!?!?! По възможността да се ползват уиджети? По възможността да влизаш в настройките на дадена функция през падащия панел на нотификациите (който може да се слайдва наляво и надясно - toggles/notifications)? По възможността да ползваш светкавицата за фенер, задържайки хоум бутона? По възможността да си раместваш екраните на хоумскрийна и да си нареждаш иконите с раздрусване на телефона? Да преместваш икони, задържайки ги с единия си пръст, докато с другия превърташ хоумскрийновете? Да ползваш вградения плейър с lyrics на локскрийна? Да можеш да смениш вида всеки един елемент от ОС? Да деинсталираш приложения, като просто им изтегляш иконата към коша? Може би по вградения файъруол за филтър на смс-ите и обажданията или пък по вградената програма за сигурност, следяща всяко едно приложение какво прави? ... Може би по вградената възможност за скрийнкепчър? А, най-вероятно по смарт дайлъра, който поддържа Т9 на доста езици.... Не мога да разбера защо хората сравняват MIUI с iOS заради това, че в една от 100-иците хиляди теми са откраднали иконите на iOS и по това, че лаунчъра няма app drawer. MIUI идва с изключително оригинални свои идеи и според мен е най-добрият фърмуер за Андроид. Жалко, че Mi2 няма да се продава в Европа....удря в земята много от топ моделите на "великите".
  drkalo
 • Няма как. Тук и журналистите са виновни, защото буквално превеждат новината, с цената в долари, която обаче важи само за щатите или Китай. В Европа всичко се обръща в евро, а много модели въобще и не достигат до нея (до България пък още по-малко).
  milen888