Комуникация през статосферата

Комуникация през статосферата
В Швейцария има проект да се подменят всички клетки за мобилните оператори с един-единствен въздушен балон. Проектът е на бивш космически инженер, който сега има собствена фирма. Според проекта, наречен X station, балонът трябва да бъде дълъг 60 метра и да бъде разположен на височина 21 км над Земята, в стратосферата. За него ще бъде прикрепен малък безпилотен самолет, който ще е оборудван с необходимата техника за предаване на данни. Балонът ще използва огромни витла, за да запазва местоположението си въпреки влиянието на въздушните течения и вятъра. Енергията за задвижване на цялата станция ще бъде осигурявана със слънчеви батерии. Ако проектът заработи, около 1000 трансмитери за пренос на данни за мобилните оператори, разположени по земната повърхност, ще бъдат извадени от употреба. Това значително ще намали вредните излъчвания, както и разходите, тъй като според създателите на проекта предлаганата от тях алтернатива е доста по-евтина от досегашните използвани наземни антени. Освен това предавателят ще може да се използва за предаване на радио и телевизионен сигнал, както и за Интернет. Първият реален тест на X station ще се проведе през 2007 година.

  • И като се спраска балона....:)))) Иначе много яка идея как не се сетих малко преди него.
    kostalav
  • Motorola ще са против, и и без това водят по нива на SAR, ако не знаеш ползването на самия телефон пържи повече мозъка от клетката на оператора, освен ако си в непосредствена близост до нея
    vladovn
  • Абе много съмнителна работа,те хубаво ще махнат клетките от блоковете и т.н. ,ама някой замислил ли се е на каква мощност трябва да предава мобилния телефон ,за да стигне приличен сигнал до този балон.това са 20 км все пак.А какво остава когато си на закрито или в някое подземие.За операторите ще е по-евтино,но за нас дали ще е добре телефон,който предава с 10 пъти по-висока мощност.
    SwollenMembers